2008-03-07 15:53

”Vi måste fokusera på att slå Balrog”

Söndagens match i TV4+ mellan Balrog och Helsingborg är direkt avgörande i slutspelsstriden. innebandy.se har pratat med Helsingborgs tränare Vidar Jonsson om hur läget är inför matchen och varför hans lag inte riktigt levt upp till förväntningarna i år.

Ni möter Balrog i en direkt avgörande match på söndag där ni måste vinna samtidigt som Jönköping, som samtidigt möter Falun, inte får vinna för att ni skall ta er till slutspel. Vad tror du om era chanser att ta er till slutspel?
– Inför förra helgen så kändes det positivt men efter att vi tappade poäng mot Järfälla i helgen så känns det inte lika bra då vi inte har saken i egna händer. Nu måste vi bara fokusera på att slå Balrog samtidigt som vi får förlita oss på att Falun gör sitt jobb och vinner mot Jönköping.

– Det värsta som skulle kunna hända är att Falun vinner mot Jönköping samtidigt som vi förlorar. Det skulle inte alls kännas bra.


Helsingborgs tränare Vidar Jonsson kan se fram mot säsongens viktigaste match. Söndagens match mot Balrog, som visas i TV4+, avgör vilket lag som tar den åttonde och sista slutspelsplatsen. Foto: Bildbyrån.


Ni har det som sagt inte heller helt i egna händer. Hur känns det?
– Det är lite som jag svarat ovan men det skulle absolut känts mycket bättre om vi haft det helt i egna händer. Men nu är det som det är och det är bara för oss att jobba på och göra det vi kan.

Jag gissar att det kommer att bli en mycket tuff match på söndag. Vad kommer att krävas av er för att ni skall lyckas?
– Det kommer att bli jätteviktigt att vi håller oss till vår matchplan. Sedan gäller det framförallt att våga! Vi kan inte fega oss ur det här utan vi måste våga och ta egna initiativ och inte vänta på att motståndaren skall göra något.

Vilka spelare är det som måste kliva fram för att ni skall lyckas på söndag?
– Vår målvakt Mathias Andersson har en hög nivå och har visat bra form på slutet. Sedan gäller det att våra målskyttar; Peter Vilkman, Marcus Gullstrand och Daniel Johnsson ser till att producera. Sedan har Marck Lundberg visat hög nivå och varit landslagsmässig sedan han kom tillbaka efter sin skada.

– Egentligen är det fel att lyfta fram några enstaka spelare så här när det är hela laget som måste prestera men samtidigt har vi några namnkunnigare spelare som verkligen måste kliva fram när det blir viktigt för att vi skall lyckas.

Hur ser det ut i truppen just nu? Några skador eller sjukdomar?
– Linus Nordgren skadade sig i matchen mot Järfälla och kommer inte att spela. Men resten av laget skall vara okej och kunna spela.

Jag gissar att du kommer ha någon form av resultatrapportering från Jönköpingsmatch under matchen. Kommer spelarna också att få någon information från den matchen?
– Egentligen är Jönköpingsmatchen rätt så ointressant för oss. Det som gäller för oss är att ta tre poäng annars har vi ingen chans att ta oss till slutspel. Så det är bara vinst som gäller för oss. Vi kommer dock ändå att ha koll på Jönköpingsmatchen då den kan ha betydelse för hur Balrog spelar.

När jag pratade med dig före säsongen så sa du att ni hade som målsättning i serien att placera er bättre än förra året då ni slutade på en sjunde plats. Vad är det som gjort att ni inte har nått upp till den målsättningen?
– Det är många faktorer som gjort att vi inte nått upp till vår målsättning och vi får sätta oss ner efter säsongen och göra en grundlig analys och utvärdering över vad det är som gått fel och vilka bitar som fallerat. Sedan får jag ta på mig en del av det då jag som tränare ändå är ytters ansvarig, precis som jag kan ta på mig en del av äran om vi lyckas och vinner.

– Det är som sagt många små faktorer som spelat in i våra resultat under den gångna säsongen. Allt från avhopp från både truppen och ledarstaben till skador på nyckelspelare. Det har varit en väldigt konstig säsong och jag själv har kallat den för ”Helvetessäsongen”.

Er målvakt Mathias Andersson och även Marck Lundberg var skadade under större delen av höstsäsongen. Hur mycket spelade det in på era resultat under hösten?
– Tar man bort de två bästa spelarna från vilket lag som helst så får de problem, även vi. Så självklart har det spelat en stor roll i det hela.

Om du skulle utvärdera säsongen så här långt vad skulle du ge er för betyg då?
– Just nu för tillfället så får vi inte godkänt. Tar vi oss till slutspel så kan det ändras men gör vi inte det så tycker jag inte att man kan ge oss godkänt.

Om ni tar er till slutspel, vad tror du om era chanser där?
– Det finns en stor kraft i laget så om bara proppen trillar ur och man får ut allt av killarna så tror jag att vi kan ha rätt så bra chans. Vi har en del vinnarskallar i laget och det gäller att de kliver fram i sådana fall. Tar vi oss till slutspel så har vi inget att förlora utan då är det bara att tuta och köra!

Författare: Johan Norberg