2008-03-04 10:48

V som i Vinnardistrikt

Säsongens stora vinnardistrikt i förbundsserierna har varit Västerbotten och Västmanland. Tre seriesegrar vardera hamnade i dessa distrikt. För Småland blev det däremot första gången på 19 säsonger utan serieseger i förbundsserierna.

I Västmanland finns den enda klubben som lyckades vinna två förbundsserier 2007/08, Västerås IBF. Klubben tog en serieseger med damerna i division 1 och vann samma division på herrsidan. Från samma distrikt kommer Surahammars IBF som blev seriesegrare i herrarnas division 2 södra Norrland.

Tre vunna förbundsserier var lika mycket som Västmanland sammanlagt hade mäktat med under de sex senaste säsongerna.

Västerbotten - eller närmare bestämt Umeå kommun - står också för tre lag som vann sina förbundsserier; RIG Umeå IBF (D1), Umeå City IBK (H1) och Ersboda SK (H2).

För Västerbotten är vinster i förbundsserierna inget ovanligt. Man har lyckats med detta tio säsonger i rad nu – dock har det aldrig blivit så många som tre stycken.


Umeå City vann division 1 norra och var ett av tre lag från Västerbotten som vann en förbundsserie. Foto: Bildbyrån.


Småland har haft en imponerande svit. Varje säsong sedan förbundsseriernas införande 1989/90 har distriktet haft ett eller två lag som har vunnit sina serier. Den här säsongen blev det dock ingen serieseger till Småland. Även för Dalarna bröts en lång (tio säsonger) svit.

Warbergs seger i SSL var ju klubbens första serieseger i förbundsserierna. Faktum är att Halland som distrikt har varit dåliga på att vinna serier. Tidigare var det bara Halmstads IBK och Bräckans IBK  som hade lyckats med det en gång vardera.

Visby IBK såg till att Gotland fördubblade antalet seriesegrar. Tidigare ståtade ju Endre IF med öns enda förbundsserieseger.

I övrigt kan man konstatera att de 293 seriesegrarna genom åren har fördelats på samtliga 22 distrikt.

   

  Så här många seriesegrar i förbundsserierna 
  har respektive distrikt genom åren:
 

Stockholm 56
Göteborg 26
Västerbotten 25
Småland 25
Värmland 20
Dalarna 18
Västergötland 18
Skåne 16
Västmanland 15
Södermanland 12
Västernorrland 11
 

Östergötland 9
Uppland 9
Örebro Län 8
Gästrikland 7
Norrbotten 6
Hälsingland 4
Halland 3
Gotland 2
Bohuslän-Dal 2
Blekinge 1
Jämtland/H 1
 


Fotnot: De säsonger som högsta serien har haft fortsättningsserier efter jul (herrar 1998/99, damer 2004/05 och 2005/06) har endast grundserierna räknats med i ovanstående statistik.
 

Författare: Klas Pettersson