2008-03-06 10:45

”Perfekt avslutning för oss”

På lördag kan säsongen vara över för Örnsköldsvik. Eller så greppar man den sista platsen i slutspelet. I intervjun här på innebandy.se berättar Martin Olofssson om det nya spelsystemet, säsongens utropstecken och den galna matchen mot Endre i lördags.

Är ni nöjda med vad ni har presterat hittills?
– Poängmässigt måste jag vara det, även om vi i vissa matcher borde ha tagit fler poäng, bland annat mot Skellefteå. Sedan har vi förlorat med uddamålet mot flera topplag och tagit så kallade hedersamma förluster. Generellt sätt har vi presterat bra.


Örnsköldsviks poängdrottning Isabell Larsson med bollen i matchen mot Endre som spelades i lördags. "En helt galen match" enligt tränaren Martin Olofsson. Foto: Bildbyrån.


Vad var er målsättning inför den här säsongen?
– Det var att gå till slutspel. Sedan har vi givetvis haft delmål under säsongen och ett sådant har varit att införa ett nytt spelsystem vilket har fungerat bra. Örnsköldsvik har alltid spelat 2-2-1, vilket man också vann ett SM-guld med. Jag anser att elitspelare på både dam- och herrsidan ska kunna flera spelsystem och att man ska ha möjlighet att byta spelsystem när det krävs. Lite så som Täby gör på herrsidan.

Vad har fungerat bra och mindre bra?
– Vi har gjort många mål, men också släppt in många. Vi måste kunna spela bra både defensivt och offensivt en hel match. Som det är nu, koncentrerar vi oss bara på den ena i taget. Vi har ett ungt lag och det är roligt att alla har tagit ett till utvecklingssteg.

Vilka spelare har varit utmärkande?
– Elin Tjärnström ger alltid järnet och är viktig för laget i alla spelmoment. Hon har fått en annan uppmärksamhet från motståndarna i år, vilket hon har klarat galant. Stina Näktergal har utvecklat sitt fysiska spel och är livsfarlig i alla 60 minuterna numera. Teknikern Isabell Larsson har öst in poäng och är bra i varje match. Målvakten Emelie Persson har tagit det ansvar en förstamålvakt måste göra och vill alltid lagets bästa.

I helgen besegrade ni både Endre och Täby. Hur var matcherna?
– Matchen mot Endre var helt galen. Det måste ha varit en rolig match att titta på, men öppen gata defensivt i bägge lagen. Jag gav laget fria tyglar och det blev full fart framåt och en vinst med 9-8. Mot Täby gjorde vi ingen jättematch, men satte defensiven vilket var en skönare seger för en tränare.

Ni möter Boden i helgen och är piskade att vinna för att ha en chans till slutspel. Hur går det?
– Det är rätt läckra avslutningsmatcher i helgen. Boden spelar ju för att överleva och ett lag som är i den situationen tar alltid fram allt man har. Det blir en perfekt avslutning för oss.

– Vi har varit uträknade hela säsongen och ingen har väl egentligen trott att vi går till slutspel. Så vi har egentligen aldrig haft någon press på oss och det har varit ganska skönt.


Martin Olofsson ger instruktioner i Örnsköldsviks bås. På lördag väntar en helt avgörande slutomgång. Foto: Bildbyrån.


Vad tror du om matchbilden?
– Boden har otroligt mycket att spela för och det kommer att bli tufft. Kul att vi får spela en sådan match som gäller så mycket. Det blir stentufft jobb i 60 minuter. Vi är enligt tabelläget ett bättre lag än Boden, men i sådana här matcher kan det egentligen gå hur som helst. Vi måste helt enkelt vinna, för annars förlorar vi på målskillnad gentemot Dalen.

Samtidigt möter Dalen Skellefteå och kan på egen hand avgöra. Hur går det där?
– Både vi och Dalen ska ju vinna våra matcher, men är det någon gång det sker en skräll, är det just i sådana här viktiga matcher. Studsar bollen rätt kan Skellefteå vinna.

Har det varit svårt att kombinera dina roller som coach i Örnsköldsvik och coach för det svenska damlandslaget?
– Nej, men det enda som kan vara svårt är när media ringer och ställer frågor om landslaget mitt under seriespelet när jag är som mest koncentrerad på Örnsköldsvik. Det är inga problem vid samlingarna och jag har bra koll på verksamheten eftersom jag lever mitt i det själv.

Resultaten för landslaget har varit strålande. Vad är framgångsreceptet?
– Det är Jan-Erik Vaara och Gunnar Bonnedahl som har byggt detta lag och har en råd tråd genom allt vi gör. Mycket fokus har lagts på den defensiva biten och när jag kom in i början av säsongen, tittade jag på det offensiva spelet. Det är ju ingen tillfällighet att vi har vunnit med många mål mot stornationer. Alla tjejerna tror på vår idé och gör som vi har tänkt. Ingen är given och konkurrensen gör att alla alltid ger allt, vilket är en förutsättning för att matcherna har spelats så pass väl i 60 minuter.

Vilka lag har imponerat mest respektive minst på dig?
– Balrog är tunga att möta och Iksu har verkligen hållit samma nivå som tidigare även om många tvivlade på deras kapacitet i år. Kais/Mora är den stora överraskningen! De ger alltid 100 procent och tror på det de gör. Mora spelar skitbra och är värda sin slutspelsplats.

– Jag tycker att det har varit för stora skillnader mellan botten och toppen i serien. Det är fyra lag som har tagit för lite poäng. Annars har det varit jämna strider mellan övriga lag.

Till sist, vilka lag spelar final i Globen?
– Det gör Örnsköldsvik och Balrog. Så länge vi har chansen att gå till slutspel, måste vi tro att vi kan gå hela vägen. Balrog måste lyckas i år, de har en riktigt bra trupp och det är läge att komma förbi semifinalen och spela final. Rättvisast skulle det vara om det var bäst av fem matcher fram till finalen. Allt kan hända i en finalmatch och det gör att jag tror på oss.


Matcherna i slutomgången på lördag:
Örnsköldsvik-Boden, Täby-Falun, Skellefteå-Dalen, Rönnby-Engel-
holm, Pixbo Wallenstam-Karlstad, Kais Mora-Endre, Iksu-Balrog B/S.

Författare: Gittan Ahonen Gunnarzon