Nio års väntan är över - Innebandy.se
2008-03-03 13:18

Nio års väntan är över

Efter nio säsonger är Umeå City åter tillbaka i herrarnas högsta serie. På söndagen säkrade man segern i division 1 norra och såg till att klubben får spela i Svenska Superligan till hösten. Även Hide-a-lite Mullsjö skaffade sig en plats i SSL.


Superligan nästa! Stor glädje efter söndagens match, då Umeå City spelade hem segern i division 1 norra. Foto: Mats Ragnarsson.


– Jag var lagkapten för det Umeå City som åkte ur elitserien 1999. Därför är det mitt ansvar att hjälpa föreningen tillbaka, säger tränaren Patrik Eklund till Västerbottens Folkblad.

Uppdraget att gå upp i högsta serien slutfördes i och med Umeå Citys seger på bortaplan mot Sundsvall City (14-6). Umeå City behövde vinna matchen för att hålla undan för tvåan Gävle GIK. Redan efter en period ledde Umeå City med 7-0.

Umeå Citys avancemang till Svenska Superligan har en aktuell parallell i idrotts-Umeå. Nämligen Damallsvenskan i fotboll. I fotbollen får ju starka UIK konkurrens av uppstickaren och lokalkonkurrenten Umeå Södra den här säsongen. I SSL ska Umeå City kämpa mot storebror Dalen.

– Det är inte Dalen som vi ska konkurrera med i första hand nu när vi har tagit steget upp. Vi kan inte göra som Umeå Södra och tokvärva utländska spelare i en strävan att ta upp kampen med UIK. Vi måste fortsätta jobba som vi gjort och satsa vidare på egna talanger med en lokal förankring, säger Patrik Eklund.

På söndagen blev även Hide-a-lite Mullsjö klart för Superligan. Detta efter osannolik dramatik, där de två seriekonkurrenterna Älvstranden och Linköping fick känna SSL-doften på nära håll. Mullsjö vann seriefinalen på hemmaplan mot Älvstranden med 10-9 efter sudden death. Kim Hadelund blev matchhjälte i sudden death och förde Hide-a-lite Mullsjö till serieseger i division 1 södra.


Författare: Klas Pettersson