2007-03-16 07:40

”Vi vill vinna mer än någonsin!”

Balrogs och landslagets Hermine ”Minne” Dahlérus är ett toppnamn i poängligan i år och innebandy.se fick en intervju med henne inför helgens matcher.

Blir du poängdrottning när serien är färdigspelad?
– Jag har ju aldrig vunnit poängligan förut, bara i slutspelet så visst vore det kul att vinna. Det blir svårt eftersom Sara Kristoffersson, som nog är den främsta konkurrenten, också gör många poäng.

Överlag har det gått väldigt bra för dig personligen denna säsong, hur kommer det sig?
– Jag har ofta fått försäsongen förstörd på grund av skador, men nu har jag kunnat träna ordentligt för en gångs skull. Dessutom har vi i Balrog ökat vår träningsdos men behållit kvalitén. Som center är jag inte så högt upp i banan men jag har gjort fler mål denna säsong, plötsligt går bollarna in. I år har även våra unga spelare blommat ut ordentligt och till och med tagit plats i landslaget. Det gör att allt ansvar inte ligger på mig och några av de andra mer rutinerade och vi kan koncentrera oss helt på vårt eget spel.


Säsongen 2001/02 belönades Hermine med utmärkelsen Årets spelare. Finns hon med i juryns diskussioner den här säsongen?


Vad är det för skillnad på spelaren Minne idag och för tio år sedan?
– Tidigare flöt jag med mer och var osäker när jag fick bollen. Idag är jag säkrare på det mesta och tar mer ansvar både på banan och utanför.

Hur motiverar du dig säsong efter säsong?
– Det är surt när vi på senare år har förlorat i slutspelet eftersom när man har vunnit många guld, vet man vad man missar. Nu är jag väldigt motiverad och då det går bra både för mig och laget spelar jag nog vidare minst ett år till. Det beror på hur det går i VM och i slutspelet.

Vilket är ditt bästa innebandyminne?
– Det första SM-guldet med Högdalen var ju väldigt speciellt. När vi vann VM-guld i Schweiz var jag lagkapten och att turneringen avgjordes i just Schweiz, där jag har spelat kändes också extra roligt. Det är svårt att rangordna framgångar, men dessa två tillfällen var något utöver det vanliga.


        Så här ser det ut i toppen av poängligan just nu:

Spelare

Lag

M  

A

P

 

Kristoffersson, Sara

Falun

 

26 

31

57

 

 

Dahlérus, Hermine

Balrog

 

31 

24

55

 

 

Jakobsson, Maria

Endre

 

37 

12

49

 

 

Widar, Karolina

Rönnby

 

24 

22

46

 

 

Sahlin, Maria

Pixbo

 

22 

21

43

 

 

Anteryd, Sara

Endre

 

16 

27

43

 

 

Granelid, Camilla

Falun

 

22 

19

41

 

 

Rhöös, Elin

Iksu

 

21 

20

41

 

 

Lindström, Emelie

Balrog

 

21 

18

39

 

 

Lundmark, Loella

Skellefteå

 

17 

22

39

 

 Balrog har missat guldet i några år nu, men nu ser ni oerhört starka ut – är ni det?
– Det är löjligt att ha någon annan målsättning än SM-guld när vi har den bredd på truppen som vi har. Det är dock mycket tillfälligheter som avgör i ett slutspel och vi är ödmjuka inför uppgiften. Så mycket kan jag säga, att vi vill vinna mer än någonsin.

Om du ska plocka ut några nyckelspelare i laget, vilka blir det?
– Vår målvakt Sofia Pettersson som är oerhört lugn men ändå styr försvaret mycket bra. Amanda Wendelstig är vår lagkapten och betyder naturligtvis mycket. Matilda Holmbom är en sådan spelare man hatar att möta men älskar att ha i sitt lag, hon spelar på gränsen hela tiden, till och med på träningen. Emelie Lindström är en avig joker och hugger när man minst anar det. Sara Ekström bidrar med sin rutin och är en riktig målskytt.

Balrog som förening har ju som bekant haft en ekonomisk kris, fungerar det bättre i föreningen nu?
– Det har skett mycket i sammanslagningen med Södertälje och det tar ett tag innan allt sätter sig i föreningen. Vi spelare märker inte av så mycket av ekonomiska svårigheter eller annat strul. Det är tråkigt med det låga publiksnittet som vi har, men det är en tuff konkurrens i Stockholm.

Vad tycker du om att det finns en enda elitserie och de synergieffekter detta har gett – eller inte gett?
– Det sportsliga har helt klart fått stå åt sidan när en rak elitserie infördes. Jag tycker inte alls om det då spelschemat är som det är och tabellen inte går att följa. Jag hoppas att det blir bättre. Det positiva är att det blir fler tuffa matcher mot topplagen.

Vilka är era huvudmotståndare till SM-guldet?
– Som jag ser det är det fem lag som gör upp om SM-guldet och det är Falun, Iksu, Rönnby, Pixbo och vi. Alla kan slå alla en bra dag.

I helgen möter ni Pixbo och Engelholm, hur går det?
– Engelholm ska vi bara vinna mot. Om man vill vinna SM-guld ska man vinna sådana matcher. Pixbo har mer att spela för än vi, men vi vill givetvis visa musklerna inför slutspelet så det blir en tuff match.


HELGENS MATCHER
  
Lördag
Engelholm - Balrog B/S Matchinfo
Örnsköldsvik - BodenMatchinfo
Dalen - Hammarby Matchinfo
Karlstad - EndreMatchinfo
Söndag
Pixbo Wallenstam - Balrog B/S Matchinfo
Kumla - EndreMatchinfo
Falun - BodenMatchinfo
Iksu - HammarbyMatchinfo

  

Författare: Gittan Ahonen