"Vi ger aldrig upp" - Innebandy.se
2007-03-09 10:18

"Vi ger aldrig upp"

Kampen om den sista slutspelsplatsen i damernas elitserie går vidare. Örnsköldsvik är ett av de lag som har chansen att ta sig till det åtråvärda slutspelet. innebandy.se fick en pratstund med en av Örnsköldsviks viktigaste spelare, lagkaptenen Stina Olofsson, med elva säsonger i laget.

Vilka ledaregenskaper har du?
– Det är första säsongen som jag är lagkapten och jag tänker väldigt mycket på alla andra. Jag vill hjälpa mina lagkamrater och från början la jag nog ner mer energi på den rollen än vad som behövdes.

Är du nöjd med din och lagets säsong hittills?
– Jag kan alltid göra allt bättre, men det har gått bättre än förväntat för mig personligen. Jag hade större krav på mig som yngre, nu spelar jag för att ha kul. Vår målsättning inför säsongen var att hålla oss kvar, men när det gick så pass bra i början ändrade vi målsättning till att vi ska gå till slutspel.

Örnsköldsvik vann SM-guld för tre säsonger sedan, men kämpar nu om en slutspelsplats. Vad har hänt med laget de tre senaste åren?
– Det är endast Sara Larsson, Gun Mårtensson och jag själv kvar sedan SM-guldet. Det gick inte bra året efter och då slutade många. Nu har vi ett helt nytt lag som ska spelas ihop och få rutin.


2004 ledde Stina Olofsson ÖSK-tåget till SM-guld.

Hur fungerar Örnsköldsvik som förening?
– Tyvärr tar MoDo Hockey all uppmärksamhet i den här staden och vi får kämpa för att synas och med ekonomin. Vi har inget innebandygymnasium eller universitet som till exempel Umeå har och har svårt att locka spelare från andra städer till klubben. Lösningen blir att plocka upp hungriga juniorer vilket har fungerat bra.

Under säsongen har din, inom innebandyvärlden välkände bror Martin Olofsson, anslutit till laget som coach. På vilket sätt nyttjar ni hans innebandykunskaper?
– Martin har jättemycket erfarenhet som vi har nytta av. Det är ju lite speciellt att träna ett damlag, vi är ju så känsliga vi tjejer, men det har Martin klarat av bra tycker jag. Han är även bra på individuell coachning, att tipsa om detaljer i spelet som kan göras bättre.

Hur är det att ha sin bror i båset, ryker ni aldrig ihop?
– Nej då, det har varit lugnt än så länge. Han har ju bara coachat oss sedan jul. Det känns jättebra att ha honom i lagledningen, för det finns nog ingen som är så rak mot mig som han.

Senast vann Iksu med komfortabla 9-1 mot er, talar siffrorna klarspråk eller är skillnaden mellan lagen inte så stor?
– Jag var tyvärr inte med på den matchen då jag hade feber, vilket många i laget också hade hela träningsveckan innan matchen. Vi orkade inte stå emot Iksu som verkar vara i bra form nu.

Innan matchen mot Iksu vann ni både mot Pixbo och Dalen i sudden death, hur kommer det sig?
– Tidigare under säsongen vann vi en match i sudden efter knappt 30 sekunders spel och det gav självförtroende. Vi ger aldrig upp och krigar alltid till slutsekunden.

Ni kämpar om en slutspelsplats och har ett tufft schema kvar; Endre och Balrog borta, Boden och Falun hemma. Vad talar för att Örnsköldsvik spelar slutspel i vår?
– Vi måste ta poäng mot i stort sett alla lag vi har kvar att möta. Vi måste spela hårt, inte tänka för mycket utan ha kul och inte fokusera på de andra lagens resultat, eftersom vi ändå inte kan påverka dessa.

Hur ser läget ut i truppen inför matcherna i helgen?
– Alla är i dags läget tillgängliga för spel.

Är det några spelare som publiken ska hålla ett extra öga på?
– Elin Tjärnström spelar i U19-landslaget, men borde spela i seniorlandslaget. Hon är stark i kroppen, skjuter som en häst och har en otrolig vilja. Sara Morian är en teknisk back med bra skott. Isabell Larsson är snabb, teknisk och gör poäng jämt. Jag vill gärna nämna många fler, vi har ett jättebra lag.

Slutligen, vilket lag kniper den sista slutspelsplatsen?
– Det gör Örnsköldsvik, för vi ger aldrig upp. Vi förlorade stort mot både Balrog och Falun tidigare under säsongen, så förhoppningsvis underskattar de oss i de kvarvarande matcherna. Om inte vi tar slutspelsplatsen, gör nog Skellefteå det. Många spelare är rutinerade och på pappret har de ett jättebra lag som borde vara i slutspel.

Tack för intervjun och lycka till i helgens matcher!

HELGENS MATCHER
   Lördag:
14.00  Skellefteå Innebandy IF - IBF Falun 
16.00  Pixbo Wallenstam IBK - IFK Kumla IBK 
17.00  Hammarby IF IBF - Karlstad IBF 
17.30  Endre IF - Örnsköldsviks SK IB 
Söndag:
14.00  IBC Engelholm - IFK Kumla IBK 
16.00  Rönnby IBK - Karlstad IBF 
16.00  IBK Boden - IBF Falun 
18.00  Balrog B/S IK - Örnsköldsviks SK IB

  

Författare: Gittan Ahonen