2007-03-20 22:23

Toppen Västerbotten!

På onsdagen avslutas damernas elitserie. Redan nu står det klart vilka åtta lag som går till slutspel – och redan nu står det klart att Västerbotten gör en imponerande säsong. Tre av åtta slutspelslag kommer från distriktet.

När det gäller lagen i slutspelet brukar det vara en relativt bra geografisk spridning.


Iksus Sofia Olsson och hela Västerbotten har all anledning att jubla.
Tre av åtta lag i damernas SM-slutspel kommer från Västerbotten.
Foto: Bildbyrån.

Det distrikt som dominerar är naturligtvis Stockholm, som ju är landets överlägset största distrikt. Stockholm har en femtedel av landets licensierade spelare och står i en klass för sig. Bredden har lett till många elitserielag och vissa säsonger har Stockholm haft tre slutspelslag och under några år i början av 2000-talet hade man till och med fyra lag i herrarnas slutspel.

Bortsett från Stockholm har det bara inträffat en gång att ett distrikt har haft tre lag i ett SM-slutspel. Det var Dalarna som säsongen 1994/95 hade tre lag i damernas slutspel (Falun, Kais och Noret/Mora). På den tiden var det dock 16 lag som gick till slutspel.

Daminnebandyn i Västerbotten har firat stora triumfer med Iksu som dubbla svenska mästarinnor. I år har även Dalen – med marginal – för första gången spelat sig till sig en kvartsfinalplats. Därtill har nykomlingen Skellefteå gått vidare till slutspel.


Författare: Klas Pettersson