2007-03-15 12:38

Straffdrama ikväll?

Idag börjar SM-slutspelet. Där kan vissa matcher komma att avgöras på straffläggning. innebandy.se har kartlagt slutspelslagens förmåga i detta laddade moment. Vilket lag hade bäst straffprocent i grundserien? Vem är seriens straffkung?

Alla matcher i slutspelet som är oavgjorda vid ordinarie speltids slut går till sudden death. Denna sudden death är max tio minuter. Kommer inget avgörande under dessa tio minuter, avgörs matchen av straffläggning.


AIK:s Mats Carlsson trollar in den avgörande straffen mot Storvreta i den första kvartsfinalen förra året. Foto: Timo Gustafsson. 


Vi har summerat hur det har sett ut för slutspelslagen de gånger det har dömts straff i matcherna i grundserien. I vår summering har vi tagit antalet straffar som laget har varit inblandat i och tittat hur många gånger laget har gått vinnande ur striden. På så vis har vi fått fram en procentsats för varje lag.


Dalen, 60%
Straffar för:
1 (varav 0 mål)
Straffar mot: 4 (varav 3 räddade)
Straffmålskyttar: -

Dalen är det slutspelslag som har högst straffprocent i vår summering – trots att man faktiskt är det enda laget som inte gjorde mål på straff i grundserien! Den höga procenten grundar sig då förstås på att man har räddat flest straffar, tre stycken.


Caperio/Täby, 57%
Straffar för:
5 (varav 2 mål)
Straffar mot: 2 (varav 2 räddade)
Straffmålskyttar: Rickie Hyvärinen, 2.

Inget lag har gjort straffmål på Täby under grundserien. Framåt har man haft många tillfällen och Hyvärinen är en säker straffskytt.


Warberg, 56%
Straffar för:
6 (varav 4 mål)
Straffar mot: 2 (varav 1 räddade)
Straffmålskyttar: Mathias Larsson, 4.

Mathias Larsson är inte bara elitseriens poängkung den här säsongen. Han är också den obestridlige straffkungen! Fyra straffmål har det blivit från ”Bult”. Blir det straffläggning har Warberg även en säker straffläggare i Mikael Holmer.


Helsingborg, 50%
Straffar för:
2 (varav 1 mål)
Straffar mot: 2 (varav 1 räddade)
Straffmålskyttar: Daniel Johnsson, 1.

För FCH har det inte varit så många strafftillfällen under grundserien. När bollen sedan har lagts upp på mittpunkten har det varit fifty fifty.


Storvreta, 50%
Straffar för:
3 (varav 2 mål)
Straffar mot: 1 (varav 0 räddade)
Straffmålskyttar: Mika Kohonen, 2.

Storvreta har en av världens bästa straffläggare i form av Mika Kohonen. Dock är han inte längre hundraprocentig: han missade sin straff i straffläggningen mo AIK förra våren och nyligen räddades en Kohonen-straff av Daniel Ramsin.


Pixbo Wallenstam, 40%
Straffar för:
4 (varav 1 mål)
Straffar mot: 1 (varav 1 räddad)
Straffmålskyttar: Martin Dahlgren, 1.

Inget lag har gjort straffmål på Pixbo i grundserien. Framåt har dock inte straffar varit Pixbos melodi. Först på den fjärde straffen – i grundseriens sista halvminut – blev det mål.


AIK, 38%
Straffar för:
5 (varav 3 mål)
Straffar mot: 3 (varav 0 räddade)
Straffmålskyttar: Mats Carlsson, 2, Niklas Jihde, 1.

AIK har släppt in samtliga tre straffar som man har fått emot sig. Mer glädjande är de egna straffarna, där man har lyckats göra tre mål. Laget har också positiva erfarenheter av straffläggningar i slutspelet; två gånger har man vunnit på detta sätt.


Balrog B/S, 17%
Straffar för:
3 (varav 1 mål)
Straffar mot: 3 (varav 0 räddade)
Straffmålskyttar: Oskar Fagerlund, 1.

Balrogs straffstatistik är inget som skrämmer motståndarna.

 

 

FAKTA
Till säsongen 2003/04 ersattes obegränsad sudden death av straffläggning om inget mål gjorts under tio minuters sudden death.

Under de tre tidigare säsongerna har fem matcher i herrarnas SM-slutspel avgjorts på straffar. Hittills har inga semifinaler eller finaler behövt avgöras på straffar. Mest dramatik får man nog säga att det var för ett år sedan, då Jönköping slog Dalen i den femte och avgörande kvartsfinalen.

Här är alla straffavgöranden:

2003/04

Jönköping slog Haninge i kvartsfinal 2
AIK slog Warberg i kvartsfinal 3

2004/05
Inga straffavgöranden

2005/06
AIK slog Storvreta i kvartsfinal 1
Pixbo Wallenstam slog Helsingborg i kvartsfinal 2
Jönköping slog Dalen i kvartsfinal 5

 

 


Författare: Klas Pettersson