2007-03-08 12:34

Kalte: ”Vaga argument för utökning”

På lördag hålls Tävlingskongressen och en uppmärksammad fråga gäller det framtida serieupplägget för herrarnas elitserie. Vi har pratat med Krister Kalte som är ordförande i SIBF:s Elit- och Landslagskommitté. Han vill inte se en utökning av antalet lag.


Krister Kalte är ord-
förande i Svenska
Innebandyförbundets
Elit- och Landslags-
Kommitté.

 
Vad tycker du om herrarnas elitserie i dagsläget?
– Den håller hög sportslig kvalitet, vilket även visar sig i den internationella konkurrensen på klubb- och landslagsnivå. I Elit- och Landslagskommittén vill vi fortsättningsvis värna om ett bibehållet sportsligt försprång till våra konkurrenter, något som vår nuvarande elitserie har ett starkt bidrag till.

Du vill ni inte se en ökning av antalet elitserielag. Varför?
– Dagens elitserie har dessutom en förmåga att vara levande, med streckstrider och jakt på placeringar, vilket ger många matcher som betyder något. Ökas antalet lag kommer serien inte att vara lika intressant och det kommer troligtvis även att avspegla sig i våra publiksiffror. Hur het har elitserien i handboll blivit efter utökningen av antal lag alternativt den ojämna finska elitserien i innebandy? Vi har redan tvåsiffriga resultat i dagens elitserie i innebandy – vad kan vi förvänta oss med 14 lag?

Hur ser de ekonomiska aspekterna ut i denna fråga?
– En bättre ekonomi är något som föreningarna eftersträvar. Fler lag innebär också att fler ska dela på den lilla kakan som idag står till buds samt med risk för att ett antal ointressanta matcher också innebär ett minskat publikintresse. Visst innebär flera hemmamatcher ökade intäkter även om detta ska vägas mot ytterligare bortamatcher, men om flertalet matcher saknar betydelse och den sportsliga skillnaden är stor – vad har vi då vunnit?

– Detta är något som även kommer att påverka medias intresse att bevaka innebandy. Ur mediasynpunkt är det nämligen viktigt med igenkännande, både sett till lag och spelare, något som även detta försämras med en utökning. Och jag tror inte att det är helt okänt faktum för elitföreningarna, det vill säga förhållandet mellan publik, media och sponsorer. Att gå från sportslig kvalitet till ”folklig” och tro att detta är receptet för elitinnebandyn som produkt och med ett fortsatt fokus på publik, media och sponsorer är mer eller mindre självmål. 

Nu ska Tävlingskongressen besluta hur herrarnas elitserie ska spelas. Kongressen hålls i Stockholm på lördag.

– Argumenten för två år sedan när vi gick från 16 till 12 lag var just med fokus på produkten, den sportsliga kvaliteten, media, publik och sponsorer. Nu är tydligen den viktigaste frågan att det blir fler lag i elitserien och argumenten för detta är minst sagt vaga. Jag har hört elitföreträdare prata om hur viktigt det är att elitserien breddas, vilket jag har svårt att förstå. Elit och bredd är för mig två olika saker. Frågan är om vi vill vi riskera att förlora uppnådd nivå på dagens elitserie mot ytterligare två hemmamatcher?

Slutligen, vad tycker du om den nya internationella tävlingsplanen?
– När det gäller det nya VM-upplägget så har jag länge varit en förespråkare för det. Detta var även en diskussionspunkt vid vår landslagskonferens i Umeå i samband med Finnkampen. Då enades vi om att jag skulle fortsätta att driva frågan mot IFF. Att det däremot skulle gå så fort var det kanske ingen som trodde. Detta medför att vi får sätta oss och göra om planeringen för i första hand herr och U19 dam, men det kommer att lösa sig.


Författare: Klas Pettersson