2007-03-01 13:31

Fler röster om VM-flyttningen

Vad är kommentarerna kring flyttningen av VM? Läs i vår sammanställning vad Mika Kohonen, Albert Svanberg, Kristina Landgren Carestam med flera tycker.

Ulf Hallstensson, förbundskapten herrlandslaget
– Maj har väl aldrig varit en bra månad att spela VM. December kommer definitivt att vara bättre. I vår planering inför kommande VM har vi siktat på maj 2008 men nu får vi ändra planerna och lägga fokus på december i stället.

Albert Svanberg, chef för SVT Sport

– Rent allmänt är det förstås bättre att hålla ihop ett mästerskap med sportens säsong. Som det har varit nu har innebandy-VM spelats när det är senvår, ja nästan försommar. December innebär att VM kommer att ligga mer i hetluften.

– Sett till hur mästerskapen är fördelade över året är december inte den tätaste månaden. Det är ju betydligt tätare efter jul.


Jan-Erik Vaara, förbundskapten damlandslaget

– Tjusningen med innebandyn är dess förmåga till snabba beslut och ringa tvekan inför förändringar. Här har många länder, förbund, media och aktiva propagerat för ändring i spelschemat och med stor uppbackning har man nu snabbt genomfört den.

– Att vi som sport har möjlighet till mer massmediabevakning är bra. Men vi får inte glömma bort att produkten/matcherna måste vara intressanta inte bara utifrån massmediala intressen, utan även för den breda publiken.


Kristina Landgren Carestam, har vunnit både herr-VM och dam-VM  som förbundskapten
– Det är det bästa för sporten att vårt VM kommer mitt under säsongen. Bra även när det gäller mediabevakningen. Det är väl bara damhandbollen som spelar mästerskap samtidigt, så nu finns det chanser att vi får den uppmärksamhet som vi förtjänar.

Mika Kohonen, världens främste poänggörare i landslagssammanhang

– Jag tror att det kan bli bra. Innebandy är ju en vintersport. För egen del spelar det annars inte så stor roll; det är spelarna som spelar och människorna med kavaj som bestämmer.

– Jag har spelat fem VM-turneringar och alla i maj så det kommer att kännas annorlunda. Själv siktar jag på att spela fram till och med VM på hemmaplan 2010 om landslaget fortfarande har någon nytta av mig då.


Magnus Nilsson, ordförande Svensk Elitinnebandy
– Jag ser framför mig högintressanta höstsäsonger i elitserien med spekulationer om VM-trupputtagningar, och ökade förutsättningar för medialt uppmärksammade VM-turneringar, som starkt skulle bidra till ett ytterligare ökat allmänintresse att följa elitserien vid omstarten efter julhelgen.
 
– Att VM-turneringarna nu kommer att spelas under säsong kommer få konsekvenser för elitseriens spelprogram. Det kommer de närmaste säsongerna vara omöjligt att spela 30 omgångar eller fler. Det hade gett för många vardagsmatcher, vilket i sin tur föranlett kraftiga merkostnader för elitlagen. Därav känns också förslaget till Tävlingskongressen om 14 lag i Elitserien herrar som en naturlig utveckling i kombination med förändringen av speldatumen för VM.

Niklas Jihde, lagkapten herrlandslaget

– Min spontana kommentar blir: ”Äntligen!”. VM har varit helt felplacerat. Det blir helt perfekt att spela VM i december i stället. Det blir bättre för publiken och mediabevakningen kommer att bli större.

– För egen del hade jag tänkt att nästa säsong skulle bli min sista i landslaget men nu får jag ta mig en funderare och se om jag ska fortsätta en säsong till.


Författare: Klas Pettersson