2007-03-01 08:40

December blir ny månad för VM

Internationella Innebandyförbundet meddelade på torsdagen om det nya internationella säsongsupplägget. Den stora ändringen är att senior-VM flyttas från maj till december.

När damerna spelar VM i Danmark om två månader, är det sista gången som senior-VM spelas i maj. Från och med 2008 är det andra veckan i december som gäller för VM.

– Vi har arbetat i två år på olika fronter med att ta fram en ny tävlingsplan, säger Internationella Innebandyförbundets ordförande Tomas Eriksson och betonar att man har tagit ett helhetsgrepp.


Andra veckan i december får alla VM-spelare rikta in sig på i fortsättningen.

Från början var det innebandyförbunden i Tjeckien och Finland som ville få till stånd en ändring, så att damerna och herrarna skiftade år (att damerna skulle spela VM jämna år och herrarna ojämna år).

– Det var positivt att de tog detta initiativ, säger Eriksson till innebandy.se.

Någon skiftning av spelår mellan ojämna och jämna blir det inte. Däremot påbörjade IFF en omfattande översyn av tävlingsplanen. Nu är man alltså klara och kan presentera en innebandysäsong som i framtiden kommer att se helt annorlunda ut.

– Vi har inte kunnat hitta någon som är positiv till ett VM som spelas i maj, framför allt när det har spelats så sent i maj som det har gjorts vissa år. 2005 pågick ju turneringen till och med några dagar in i juni.

En arbetsgrupp med representanter från de fyra främsta innebandynationerna har arbetat fram den nya säsongsplanen, som innebär att seniorernas VM ska spelas andra veckan i december (finalen ska spelas senast den 14 december).

Målet har bland annat varit att lägga VM under en period som ger större mediabevakning.

– Krockarna med andra idrotter kommer att vara minimala med det här upplägget. Alla de större nationerna är dessutom helt eniga om att VM ska spelas under pågående säsong och inte efter säsongen, säger Tomas Eriksson.


Författare: Klas Pettersson