2017-05-15 06:09

Röke IBK tjänar pengar på pant


Röke IBK tjänar pengar på pant. Foto: Röke IBK

Röke IBK sökte nya sätt att få in pengar till klubben när ordförande Roger Björklund snubblade på Pantameras insamlingskoncept för föreningar. I dag pantar föreningen löpande och pantpengarna har blivit en både självklar och viktig del av föreningens ekonomi.

I samband med säsongsstarten för två år sedan gjorde klubben en satsning och skrev ut flygblad som man delade ut i Hässleholm med omnejd. Tillsammans med information om lagen och klubbens verksamhet passade man på att informera om att klubben nu tog emot om pant – och att man skulle komma och knacka dörr för att hämta upp pant ett datum längre fram.

Innan starten var några i föreningen skeptiska och trodde att det skulle bli mycket jobb i förhållande till pengarna. Men det visade sig redan efter första insamlingen att det gick att få in en hel del pant på det här sättet. I dag behöver föreningen inte göra några större gemensamma insatser. Ordet har spridit sig via medlemmar och kontaktnät – och nu sparar många givare sin pant hemma i garaget innan de hör av sig till nån de känner i klubben, som tar emot den. 

Pengarna som lagen samlar in får de själva behålla och använda till sådant de behöver. På kansliet håller man reda på vart pengarna ska genom att de som pantat talar om hur många säckar de lämnat in och när. När utbetalningen kommer kan man stämma av antalet säckar mot datumet. Under 2016 pantade föreningen gemensamt hela 42100 burkar och PET-flaskor. De var också en av de föreningar som belönades med nya matchställ till sina yngsta spelare i tävlingen Innebandykampen. Ett pris som var mycket uppskattat.

Roger Björklund, som var den som föreslog att föreningen skulle testa Pantameras föreningskoncept, är nöjd:

– Vi som är en relativt liten förening är helt beroende av den här typen av sponsring. Vi har svårt att få sponsring av privata småföretag. Så pantpengarna är en viktig del av klubbens ekonomi. Och det här sköter sig självt nu, det bara rullar på.

Kanske blir det en vända till med flygbladen framöver. För att påminna folk och nå nya som kanske flyttat in. Det gav ju bra utdelning förra gången.

Läs mer om föreningspant här.