Landslagskaptenen Josefina Eiremo slutar - Innebandy.se
2017-05-30 14:17

Landslagskaptenen Josefina Eiremo slutar


Josefina Eiremo efter VM-guldet 2013. Foto: Per Wiklund

En av svensk innebandys mest framgångsrika karriärer är slut. I helgen kom beskedet att damlandslagets och IKSU:s lagkapten Josefina Eiremo lägger klubban på hyllan.
- När jag tänker tillbaka och summerar karriären är det otroligt, säger hon. 

Fyra SM-guld och fem Europacup-guld med IKSU, och fyra VM-guld med Sverige. Josefina Eiremo har en oerhört lyckad karriär att se tillbaka på.

Under de senaste säsongerna har hon varit kapten både i klubb- och landslaget, där hon har radat upp segrar och lyft pokaler över huvudet.

- Jag känner mig otroligt lyckligt lottad, verkligen. Det är många som aldrig får uppleva varken SM- eller VM-guld. Det är för bra för att vara sant, känns det som. Det är ofattbart.

Jag har spelat tolv år och har 13 guld totalt. Det är sådant man inte tänker på under tiden man spelar. Men nu när jag tänker tillbaka och summerar karriären är det otroligt, säger Eiremo.

Förbundskapten Andreas Lundmark är inte sen att hylla sin kapten, som under hans ledning lyfte VM-guldpokalen i Tammerfors 2015.

- Hon har varit länken mellan laget och oss i staben. Hon står för en oerhörd professionalism, det är hennes signum. Hon har alltid glimten i ögat, men med en väldig professionalism bakom, säger han.

Processen att utse en ny lagkapten har redan varit i gång ett tag, på grund av att Lundmark och resten av staben insåg att beskedet från Eiremo kunde komma.

- Vi har jobbat med en del individer, men inget är klart ännu. Vi har testat några stycken och har en tanke. Till Finnkampen i september vill jag sätta det. Vi har ett läger innan, men till Finnkampen ska vi kunna ha en plan för hösten.

Svensk Innebandys landslagschef Joakim Lindström menar att det är en speciell spelare och människa som har tackat för sig.

- Utan tvekan är hon en av svensk innebandys allra största spelare och det är dessutom svårt att se en mer ödmjuk person än just Josefina. Det, tillsammans med hennes professionalism, har varit en stor del av IKSU:s verksamhet under så många år, något som hon senare översatte och tog med sig till landslagsverksamheten. Jag önskar Josefina all lycka med hennes framtida utmaningar, säger han.


Författare: Anton Rosenblad