2017-05-17 06:54

Hon vill få flera att engagera sig i idrotten


Jessica Larsson, ledare i Lockerud Mariestad. Foto: Privat/Viktor Ljungström

Drivkraften är utveckling och utbildning av både individen och laget. Jessica Larsson, som ingår i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder, älskar sitt arbete på Sweden Floorball Youth Camp.
- Att få jobba med det under fyra dagar i ett proffsigt upplägg för både spelare och ledare gjorde SFYC till en väldigt positiv upplevelse, säger hon. 

Jessica Larsson är en av tolv kvinnor som ingår i nätverket #IBkvinnorleder. Hon har de senaste två åren medverkat som ledare på Sweden Floorball Yotuh Camp (SFYC) i Göteborg. När frågan kom från Västergötlands IBF tvekade hon inte.

- Min stora drivkraft är utveckling och utbildning av både individen och laget, framför allt med ungdomar. Att få jobba med det (SFYC) under fyra dagar i ett proffsigt upplägg för både spelare och ledare gjorde SFYC till en väldigt positiv upplevelse. Både mötet med spelarna och andra ledare gav mig väldigt mycket bra feedback, som jag har haft nytta av i mitt engagemang på hemmaplan.

Larsson vill inspirera och satsa på unga spelare för att i framtiden kunna få trenden till att bli att flera, både män och kvinnor, engagerar sig i idrotten. Hon har själv spelat innebandy i nästan 20 år. Under hela karriären har hon också engagerat sig i styrelser och kommittéer.

- Det har alltid känts som en självklarhet. De senaste tio åren har jag varit ungdomsledare i IBK Lockerud och jobbat i ungdomskommittén.

Larsson berättar att hon ville gå med i nätverket för att ta nästa steg i innebandylivet. Erfarenhetsutbytet blir viktigt, tror hon.

- Jag vill få med mig kunskap och verktyg för att försöka förändra normer och värderingar som är djupt rotade i det svenska föreningslivet. Jag tror mycket på projektet ”Framtidens ledarskap” som några av distrikten drar i gång nu. Att inspirera och utbilda unga ledare, både tjejer och killar, på ett sätt som gör att de i framtiden ser det som en självklarhet att engagera sig på olika sätt inom idrotten.

Varför behövs sådana här nätverk?
- Just när det gäller #ibkvinnorleder känns det jätteviktigt just nu att det finns möjlighet att få stöd och råd av andra kvinnor, för att orka driva förändringsarbetet på hemmaplan. På lång sikt hoppas jag att det inte behövs speciella nätverk för kvinnor, utan i stället nätverk där både män och kvinnor i alla åldrar och etniciteter ingår och som tillsammans driver utvecklingen framåt.


Författare: Anton Rosenblad