2017-05-18 06:09

Domaren hyllar nätverket #IBkvinnorleder


Amanda Törner, vice ordförande i domarkommittén. Foto: Privat/Per Wiklund

Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder skapar en sammanhållning som annars kan vara svår att hitta. Det menar en av medlemmarna Amanda Törner.
- Utan nätverket hade jag fortfarande känt mig ganska ensam som tjej, men nu vet jag att det finns fler av oss, säger hon. 

För andra året i rad genomförs nätverket #IBkvinnorleder med flera träffar. Svensk Innebandys initiativ har den här gången tolv medlemmar, vilket är kvinnor från hela Sverige som på något sätt är engagerade inom innebandyn.

En av dem är Amanda Törner, som är vice ordförande i domarkommittén.

- Jag valde att söka mig till nätverket för att möta andra likasinnade. Hemma i distriktet är jag den enda aktiva damdomaren på min nivå, så det känns skönt att få ett utbyte med andra tjejer som är verksamma på samma nivå, men med olika sorters uppdrag. Det är en väldigt lärande miljö, säger hon.

Törner dömer till vardags främst herrarnas division 3 och damernas division 1, och även de högre klassade ungdomsserierna och Juniorallsvenskan. Där blir hon olika bemött beroende på vilka lag hon dömer.

- Jag upplever att spelarna i serien jag normalt dömer (herrar division 3) ser mig som vilken domare som helst. De är för det mesta så inne i matchen att de inte hinner lägga fokus på vilket kön jag skulle ha. Kliver jag däremot ner på lägre nivå och dömer ungdomsmatcher så kan jag uppleva att ledarna ibland har en del förutfattade meningar när de ser att det är jag som ska döma, om det är första gången jag dömer det laget och de inte känner mig. Väljer ledarna att ha en skeptisk approach till mig som domare så märks det ganska tydligt under matchen, då spelarna i laget ofta tar efter tränarnas beteende.

Törner började döma för sju år sedan, i samband med att hennes lag där hon spelade lades ned. Nu, när hon är med i nätverket, hoppas hon att hon kan få mer insikt om andra kvinnors roller, möjligheter och utmaningar ute i landet.

- Vi är verksamma inom en mansdominerad sport, och då är det bra att öppna den här typen av vägar för att visa att "det finns flera som är som jag". Utan nätverket hade jag fortfarande känt mig ganska ensam som tjej, men nu vet jag att det finns fler av oss.


Författare: Anton Rosenblad