Kapten Eiremo jobbar för innebandyns utveckling - Innebandy.se
2015-05-08 18:14

Kapten Eiremo jobbar för innebandyns utveckling


I helgen träffades Atheltes´ commission, där Josefina Eiremo ingår, i Helsingborg. Foto: IFF

I helgen träffade svenska landslagets kapten Josefina Eiremo resten av medlemmarna i Athletes´ commission inom Internationella Innebandyförbundet. Och steg togs mot att utveckla innebandyn ytterligare.
– Det är väldigt viktigt att vi spelare är med och tycker till, säger Eiremo. 

Athletes´ commission har funnits sedan 2007 och består av fyra kvinnor och fyra män. Det är aktiva spelare som ska kunna vara med och påverka utvecklingen av sporten. Från svensk sida är det landslagskaptenen Josefina Eiremo och före detta kaptenen Karl-Johan Iraeus som sitter med.

I helgen träffades gruppen i Helsingborg för ett möte. Eiremo, som valdes in under VM 2013, var på plats.
– Internationella Innebandyförbundet (FF) vill ha inputs från oss spelare. Det kan handla om regler, domarnivån, VM-upplägg. Allt möjligt. De vill ha våra synpunkter, helt enkelt, säger hon.

Under mötet i Helsingborg diskuterades mest regler och antidopning. IFF ville bland annat ha feedback på den relativt nya regeln gällande fotpassning.
– Vi skulle berätta vad vi hade hört, och under säsongen har vi tagit in synpunkter från övriga spelare.

En annan viktig del i utvecklingen är att spelarna själva är aktiva i rollen som medlemmar i gruppen. På IFF:s hemsida bloggar de om olika ämnen. Eiremo har själv skrivit om hur det är att kombinera två olika idrotter.

– Jag började spela i IKSU när jag var 21 år. Då dubblerade jag med fotboll i tre år. Det är så många som blir tvingade att välja en idrott i tidig ålder, säger Eiremo och förklarar varför bloggandet är viktigt:

– Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och alltid är det någon som läser och kanske får tips eller hjälp på något sätt. Det visar också att vi spelare är med och påverkar och får tycka till om sporten och utveckla den på alla sätt vi kan. Om det finns intresse att engagera sig i frågor är vi en väg att gå via. Så tar vi det vidare. Det är väldigt viktigt att vi är med och tycker till. Det är ändå vi som spelar och upplever det som händer på planen.

Men det är inte bara elitspelare från de främsta nationerna som är med i Athletes´ commission. Även en sydkoreansk spelare, Junoh lee, sitter med just nu.
– För honom var det jätteintressant att se hur det fungerar i Sverige och höra hur vi i toppnationerna tränar och hur ofta. Han åker hem och tar med sig väldigt mycket. Han ska dela med sig av kunskapen. Vi diskuterade också på vilket sätt och hur man kan minska glappet mellan de bättre och sämre nationerna, säger Eiremo.

Läs mer om Athletes´ commission här.


Författare: Anton Rosenblad