Idrottsjuridik ett vinnande koncept - enligt juristen - Innebandy.se
2015-05-11 18:00

Idrottsjuridik ett vinnande koncept - enligt juristen


Mullsjös ordförande Pernilla Bernhardsson tillsammans med Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin. Foto: Anton Rosenblad

De stora ämnena fortsätter på Föreningsutvecklingsresan. I dag har föreningarna diskuterat idrottsjuridik – något som är väldigt viktigt för organisationen.
– Rom byggdes inte på en dag, säger Mullsjös ordförande Pernilla Bernhardsson. 

I dag äntrade Riksidrottsförbundets chefsjurist Christer Pallin podiet. Ämnet för dagen på Föreningsutvecklingsresan var idrottsjuridik. Och Pallin underströk vikten av att sätta sig in i det.

– Jag menar att infrastrukturen som man behöver i idrotten nästan är en grundförutsättning för att man också ska lyckas idrottsligt. Jag tror att de klubbarna som i framtiden har en bra organisation, en bra ledning, en bra framförhållning och en bra ordnad ekonomi också kommer bli vinnare på planen, säger han.

Mullsjös ordförande Pernilla Bernhardsson är på plats på Rhodos och lyssnade intensivt när Pallin gick igenom allt från årsmöten till styrelser och stadgar. Och hon är väl medveten om att det tåls att höras flera gånger.

– Mycket var självklart, man har det i bakhuvudet. Men det är bra att bli påmind. Man får många aha-upplevelser och det sätter i gång jättemycket i våra hjärnor, säger hon och fortsätter:
– Det är bra att man sätter sig och lyssnar. Och Rom byggdes inte på en dag, man måste repetera för att få in det. Det här är ett bra sätt att göra det på.

Diskussionerna blev många under föredraget, vilket gillades av Pallin. Och det som underlättade diskussionsfrågorna var att det är just endast elitföreningar på plats under Föreningsutvecklingsresan.

– Det är kul att det är en homogen grupp med bara elitklubbar. Då kan man lägga sig på en nivå som inte spretar. Så får man provocera lite, det är skojigt. Det är alltid så med elitklubbar att de är jättebra på idrotten, men de är inte alltid jättebra på det administrativa.

Tycker du att innebandyföreningar generellt jobbar för dåligt med det här?
– Nja, de är ju här. Det ska de ha en eloge för. Om de från det här blir bättre på det administrativa har de tagit ett trappsteg till. Det vore värre om de inte kom hit och trodde att det var frid och fröjd. Det här hänger ihop med elitlicensen som diskuterades i går. Om de ska nå målen måste de bli bättre inom organisationen.

Kvällen fortsatte med ytterligare diskussioner kring stadgar. Under tisdagen är det dags för en heldag om mål och strategier, som sedan avslutas med ett kvällspass om organisationen.

Läs mer:
Över 100 personer på Föreningsutvecklingsresan
Homogen grupp ska lyfta elitinnebandyn
Elitlicensen diskuterades på första föredraget

Följ Föreningsutvecklingsresan 2015 i sociala medier under hashtagen #fu2015


Författare: Anton Rosenblad