2015-05-20 06:00

Grekisk innebandy vill sprida sig till Sverige


Internationella Innebandyförbundets president Tomas Eriksson träffade Johan Vargas (tv) och Manos Papourdanos på Rhodos. Foto: Anton Rosenblad

Innebandyn sprider sig i världen. Nu har två eldsjälar bestämt sig för att göra sporten stor i Grekland.
– Greker ska veta vad innebandy är och vilja vara med, säger Manos Papourdanos. 

För fem år sedan startade projektet. Då hade Johan Vargas, som växte upp i Sverige, saknat innebandy för länge.
– Det började när jag flyttade till Rhodos från Sverige. Jag saknade två saker; leverpastej och innebandy. Under åren som gick fick jag tag på leverpastej, men innebandyn saknades fortfarande, säger Johan Vargas.

Följden blev att han köpte 20 klubbor och började introducera innebandy för sina närmaste vänner. Han hade Manos Papourdanos som elev, och han fastnade direkt för den nya sporten.
– Jag såg matcher i Tjeckien för första gången. När Johan sa att han ville köra i gång nappade jag genast, säger han.

Men det var svårt att få i gång det. I Grekland finns det ingen tradition av sporter med klubbor. I stället är fotbollen och basketen dominanta.
– Vi stötte på väldigt trångsynta människor i början som inte förstod varför vi inte bara spelade fotboll eller basket. Men trots alla svårigheter bildade vi en klubb 2012. Långsamt går det framåt. Och nu vill vi expandera, säger Papourdanos.

Just nu spelas det en del innebandy på en privatskola på Rhodos, och målet är att nu få innebandyn att växa på ytterligare grundskolor på Rhodos och i längden också övriga Grekland. Vargas och Papourdanos vill också få in innebandyn på schemat på skolidrotten.

Tanken är också att klubben, Rhodos Ancient Floorballers, ska åka på läger eller någon cup i möjligtvis Sverige i framtiden.
– Vi vill inte sätta upp för stora mål och inte uppnå dem. Målet är att bli mer välkända för greker. Greker ska veta vad innebandy är och vilja vara med, säger Papourdanos.

Rhodos besöks av stora mängder turister, och ibland kommer de också och spelar med Rhodos Ancient Floorballers. Det är något som de två eldsjälarna ska fortsätta.
– Alla är varmt välkomna! 

Mer information om Rhodos Ancient Floorballers och grekisk innebandy:

Facebook:
https://www.facebook.com/rhodos.floorballers

Artikel i grekisk lokalmedia:
http://www.drasisnews.gr/stin-rodo-etisio-sinedrio-tou-flormpol-tis-souidias

President i Floorball Club Rhodos Ancient Floorballers:
Manos Papourdanos
Mobil: 00306937156655
manos.papourdanos@gmail.com

Vice president
Johan Vargas
Mobil: 0030 6946565882
johanvargass@hotmail.com


Författare: Anton Rosenblad