2012-05-11 09:29

Kartläggningen komplett

I och med lanseringen av de nya statistiksidorna är ett omfattande projekt i hamn. 23 säsonger på herrsidan och 19 på damsidan har kartlagts grundligt.

Innebandyn har varit en svältfödd sport när det gäller spelarhistorik. Även annan statistik som sträcker sig över fler säsonger har det varit ont om, trots att sportens historia sträcker sig över en förhållandevis kort tid.

Först under 2005 summerades de bästa poänggörarna på dam- och herrsidan – men då handlade det om fortfarande om statistik som var långtifrån komplett (bara de främsta poänggörarna hade då plockats ut).

Sommaren 2011 var en heltäckande summering av samtliga spelare klar att visa upp. Och nu, med säsongen 2011/12 lagd till handlingarna, kan uppdaterade spelarlistor och en hel del nytt bonusmaterial presenteras på en samlad plats på innebandy.se.

– Ja, nu har vi kommit ikapp och allt det planerade innehållet kan äntligen publiceras, berättar Klas Pettersson som har hållit i trådarna.
 

 
I det här skedet ligger statistiken på publiceringsportalen issuu.com. På innebandy.se finns en samlingssida för damerna och en för herrarna med länkar till de olika dokumenten. Just nu handlar det om drygt 220 PDF-filer med en sammanlagd volym på cirka 3 500 A4-sidor.

– På ett sätt är statistiken jätteviktig för innebandyn när det gäller att skapa historia kring spelare och klubbar. Samtidigt är det ett väldigt tidskrävande arbete, tid som inte har funnits inom ramarna för ordinarie kansliverksamhet.

I egenskap av informatör på SIBF berättar Klas att han genom åren har saknat en spelardatabas. Därför startades ett projekt som har drivits till största del på ideell basis.

– Under en period var det flera frivilliga som hjälpte till att summera en serie här och en serie där. Men man måste ändå vara noggrann, ha koll på spelare och kunna tyda slarvigt skrivna matchptotokoll. Där har jag haft mycket hjälp av Joakim Olsson i Karlstad, säger Klas.

Med tanke på att statistiken växer vidare så fort en ny serie påbörjas är det att betrakta som ett evighetsarbete. I nuvarande presentationsform kommer sidorna dock bara att uppdateras efter varje säsong.

– Förhoppningsvis blir det en bra hjälp för journalister i deras researcharbete och i jakten på bra nyhetsuppslag. Även för klubbar som vill uppmärksamma spelare som jubilerar eller slår rekord kan statistiken vara till nytta, tror Klas.

 
Läs mer:
Nya statistiksidor
 
 
Till statistiken:
Damer
Herrar


Författare: Daniel Karlsson