2012-05-26 19:18

Finland slog Sverige i student-VM

Semifinalen i student-VM mellan Sverige och Finland gick inledningsvis Sveriges väg när Jonas Ågren satte 1-0 redan efter två minuter. Men ett starkt och fokuserat Finland ville annat. Grannarna från öst vände och vann med 10-3.

Jonas Ågren satte 1-0 till Sverige redan efter två minuter, framspelad av Jesper Johansson. Finland tog sig dock snabbt i kragen och kvitterade tre minuter senare genom Teppo Mäkelä. Förstaperioden blev en jämn och svängig tillställning med chanser åt båda håll. Med drygt en minut kvar av perioden kunde Finland ta ledningen med 2-1.

I början av mittperioden drabbades Sverige av två utvisningar och fick spela 3-mot-5-spel i drygt en minut. Jon Hedlund visade då prov på högklassigt målvaktsspel och stod för ett antal kanonräddningar. Sverige var nära att reda ut det numerära underläget, men med blott nio sekunder kvar på 4-mot-5-underläget stänkte Sami Koski upp ett dragskott i Jon Hedlunds vänsterkryss och Finlands 3-1-ledning var ett faktum.

– Utvisningarna var inte helt avgörande, men det gjorde det tuffare för oss. Vi fick jaga och chansa lite mer, det kanske stressade upp oss i onödan, säger förbundskapten Jan-Erik Vaara.

Några minuter senare var det Sveriges tur att göra mål i powerplay, reducering till 2-3 genom direktskott av Jesper Johansson, fint framspelad av Johan Wedin. Sverige hade därefter gott om chanser att kvittera, men istället gjorde Finland först 4-2 och sedan, i powerplay, 5-2. Blott tretton sekunder före pausvila satte Riku Kekkonen 6-2 till Finland efter ett distansskott.

– Finländarna hade en jämn och fin fördelning vid sina mål. Siffrorna drog iväg och vi kunde inte svara upp riktigt då vi inte hade samma utdelning, säger Vaara som tyckte Sverige brast på vissa punkter samtidigt som Finland visade styrka:

– Vi hade problem i att leverera passningar och hade lite bråttom. Finnarna var helt klart tunga och hade ett bra flöde i spelet. De var starka i det mesta de gjorde. Vi blir lite låsta offensivt eftersom vi möter ett mycket bättre lag än vad vi gjort tidigare i mästerskapet. Vi tappar lite i de offensiva ambitionerna, kanske börjar spelarna tänka för mycket istället för att spela med ryggmärgen.

De blågula gick ut för fullt i den tredje perioden i hopp om en tidig reducering. Istället för 3-6 gjorde dock Finland redan efter en minut det viktiga 7-2-målet. Ett visst hopp tändes när Sverige tack vare ett självmål reducerade till 3-7 med kvarten kvar att spela. Men närmare än så kom aldrig de svenska studentherrarna. Finland gjorde först 8-3 och avslutade sedan med att göra två mål i tom bur. Slutresultatet skrevs till 10-3.

På söndag kl. 10 spelar Sverige bronsmatch mot förlorarna i den andra semifinalen, antingen Tjeckien eller Schweiz.

– Vi ska repa mod och försöka göra det vi är här för, fortsätta jobba med det offensiva spelet och arbeta hårt. Spelarna ska passa på att använda sista matchen som ett fönster ut mot världen också. Både gentemot herrlandslaget men även för sin egen elitsatsning, avslutar Vaara.


Matchfakta Sverige-Finland 3-10 (1-2, 1-4, 1-4)

Första perioden
1-0 (02.22) Jonas Ågren (Jesper Johansson)
1-1 (05.02) Teppo Mäkelä (Sami Koski)
1-2 (18.45) Eemeli Salin (Niko Kejonen)

Andra perioden
1-3 (22.54) Sami Koski (Teppo Mäkelä)
2-3 (28.11) Jesper Johansson (Johan Wedin)
2-4 (33.00) Sami Koski (Teppo Mäkelä)
2-5 (36.05) Perttu Pajukoski (Sami Koski)
2-6 (39.47) Riku Kekkonen

Tredje perioden
2-7 (41.20) Riku Kekkonen (Eemeli Salin)
3-7 (46.49) Självmål
3-8 (55.47) Perttu Pajukoski (Sami Koski)
3-9 (58.20) Risto Töllikkö (Ville Kuusela)
3-10 (59.00) Perttu Pajukoski (Jarno Ihme)

Så startade Sverige

Målvakt
Jon Hedlund

Förstafemman
Kim Lundström
Andreas Livh
Johannes Skog
Martin Rustas
Ola Vestberg

Andrafemman
Johan Wedin
Daniel Thorsson
Erik Nilsson
Fredrik Stensved
Emil Julkunen

Tredjefemman
Tim Wiklund
Jesper Johansson
Victor Selindh
Simon Lindroos
Jonas Ågren

På bänken
Tobias Henrysson
Rikard Alexandersson
Simon Cocozza
Benjamin Löfdahl


Författare: Daniel Karlsson