2011-05-03 09:38

Nu startar U19-VM i Tyskland

Under tisdagen inleds U19-VM i Tyskland och det svenska laget har varit på plats sedan i söndags.

Förbundskaptenen Jan Gustafsson, som vunnit tre VM-guld med U19-landslaget (två som förbundskapten och ett som assisterande förbundskapten), har målsättningen klar för sig.

– Målsättningen har vi satt tillsammans med grabbarna i laget och det var ganska tydligt att guld var ett givet resultatmål, berättar han.

Truppen togs ut strax efter SDF-SM för 17-åringar i Umeå och innehåller fem spelare som ännu inte spelat någon landskamp.

– Styrkan är att vi har en bred trupp där det är jämnt, men vi har också en del spetskompetens, och det är som det brukar se ut i en sådan här VM-trupp. Det är en bra grupp med bra sammanhållning, säger Jan Gustafsson och trycker på just harmonin i gruppen.

– Det har varit fantastiska dagar sedan vi samlades upp i Malmö. De första timmarna och det första träningspasset så kände vi på varandra, men sedan föll allt på plats snabbt.

 
 
Jan Gustafsson, förbundskapten, och Stefan Edberg, assisterande förbundskapten, leder Sverige i U19-VM. Foto: Bildbyrån.

 
Jan Gustafsson är också nöjd med det träningsläger som truppen genomförde innan söndagsresan till Tyskland.

– Det var fantastiskt bra, med allt från det sportsliga till det organisatoriska.

VM, som spelas i Weissenfels, inleds med gruppspel följt av semifinaler och final, och når Sverige slutspel så blir det fem raka matchdagar. Men intensiva spelscheman är något som spelarna är vana vid från exempelvis SDF-SM.

– Visst är det så, sedan äter vi kopiöst mycket så vi tappar inte så mycket i och med att vi hela tiden fyller på, säger Jan Gustafsson.

Matchstarten de olika dagarna varierar kraftigt, vilket innebär att det blir varierande uppladdningar beroende på speldag. 

– Så är det, vi får inga sådana rutiner att vi har fasta tider. Men vi har ett schema som vi rullar efter, så det kommer inte vara några problem.

Sverige inleder turneringen med match mot Lettland klockan 13.30 under tisdagen. Samtliga VM-matcher sänds på webben.  

-> Läs mer i VM-guiden


Författare: Daniel Karlsson