2010-05-16 14:44

Vändning gav guldjubel

Sveriges herrar vände ett 0-2-underläge mot Finland i finalen i student-VM till en 3-2-seger och plockade därmed hem guldet.

Bronsmedaljen från student-VM 2008 förvandlades till en guldmedalj i student-VM 2010 för de svenska herrarna. 

Men segern satt långt inne inför 813 åskådare i Umeå. Inom loppet av drygt två minuter i den första perioden spelade Finland nämligen till sig en 2-0-ledning efter mål av Mikko Leikkanen och Petri Väänänen, och den ledningen stod sig i halva matchen.

– Det var väldigt jämnt och Finland fick kommando från start med sina två mål. Vi startade med bra energi, men sedan fick de ett power play och gör mål direkt. Därefter är det ett mål som vi måste vara bättre på, det var en ballongboll som vi måste få bort men som de får slå in efter en retur, berättar förbundskaptenen Kent Göransson.

– Men vi gjorde några förändringar och det kändes som att det var vår match.

 

Det svenska guldlaget. Foto: Erik Nordvall.


Efter knappt nio minuter av den andra perioden fick Sverige hål på Finland då Isaac Rosén kunde reducera till 1-2.

Men målet innebar inte att det lossnade för Sverige. Kvitteringsbollen fram till 2-2 dröjde till mitt av den sista perioden då Emil Julkunen kunde näta.

– Det är små detaljer som är avgörande och deras målvakt var riktigt bra. Man måste vara girig när lägena väl dyker upp, för man får inte så många chanser, säger Göransson.

Med drygt fem minuter kvar att spela kom också vinstmålet. Norgeproffset Mattias Mattsson skickade in det matchvinnande 3-2-målet.

Målet föranleddes av ett stort finskt misstag.

– Finland fick ett frislag och de lade upp bollen men istället för att slå frislaget sprang de och bytte och då tog vi frislaget och kom i princip två mot noll där Mattias kunde göra mål, berättar Kent Göransson och berömmer matchvinnaren.

– Mattias har varit riktigt bra och han är en positiv överraskning. Han är bra fysiskt tränad och han tar till sig av riktlinjerna vi har satt upp i landslaget.
 
Sverige hade flera chanser att utöka ledningen och hade bland annat tre ramträffar, men 3-2 stod sig matchen ut. Kent Göransson är inte sen att berömma guldlaget.

– Jag sade till killarna att vi skulle spela med intensitet och spelarna har verkligen visat att de klarar av det. Sedan så är alla i laget, från den som spelar mest till den som sitter på bänken, så otroligt stolta över att vara med i det här laget. Man vill bidra och det betyder mycket.

Tjeckien plockade hem bronset genom att besegra Norge med 9-1 i bronsmatchen.
 

Matchcoachen Vidar Jonsson om finalen:Förbundskaptenen Kent Göransson om student-VM:
 

 
 
Matchfaka Sverige - Finland

Student-VM på innebandy.se
Officiell hemsida
Student-VM på SVT Play


Författare: Jonas Gustavsson