Thomas går in som förbundskapten - Innebandy.se
2010-05-11 15:12

Thomas går in som förbundskapten

Jan-Erik Vaara har tvingats lämna återbud som förbundskapten för damerna i student-VM på grund av personliga skäl. Han ersätts av U19-damlandslagets assisterande förbundskapten Thomas Eriksson.

Eriksson fick förfrågan om att leda studentlandslaget för bara några dagar sedan, men hade inga problem med att ta över med kort varsel.

– Det är klart det hade varit enklare om man hade haft en längre förberedelsetid men man kan inte planera inför allt här i livet, så det är bara att köra. Det är bara att göra det bästa av situationen, säger Thomas.

Student-VM är dock ingen ny företeelse för Thomas Eriksson. 2008, då damerna spelade sitt första student-VM, så var Thomas förbundskapten och han ledde också blågult till guld.

– Det jag minns därifrån är att man som svensk förbundskapten för en gångs skull fick åka till ett VM och slå ur underläge. Vi hade ett lag som bestod av division ett- och två-spelare och ett fåtal elitseriespelare. Det var ett annorlunda svenskt VM-lag.

Digniteten på årets lag i student-VM är helt annorlunda. 19 av 20 spelare håller till i Elitserien och det vimlar av spelare som figurerat i både senior- och U19-landslaget.

Att det är en så meriterad och skicklig grupp av spelare som Thomas Eriksson får coacha under student-VM gör att förberedelserna blir enklare.

– Man kommer till en grupp spelare som är riktigt bra och egentligen handlar det om att synas så lite som möjligt och låta spelarna spela ut. Jag har haft en dialog med Jan-Erik Vaara om hur han tänkt sig med femmorna och hur han skulle använda spelarna, och jag ska försöka fortsätta i den andan eftersom en del i den här satsningen är att testa och bedöma spelare inför a-landslagsspel, säger Thomas.

– Det här är inget lag som tränat tillsammans och man har inte träffats tidigare. Man ska inte krångla till det för mycket, vi ska spela på ett sätt så att alla får utnyttja det de är bra på. 

 

Thomas Eriksson hoppar in och coachar damerna i student-VM. Foto: Bildbyrån.


Thomas Eriksson kan också göra något högst ovanligt, nämligen att plocka två VM-guld inom loppet av en dryg vecka. Han är nyligen hemkommen från U19-VM i Tjeckien där U19-damlandslaget plockade hem guldet, och i student-VM är damernas studentlandslag favorittippat.

– Jag kan tänka mig att det inte hänt så ofta med två guld inom så kort tid. Men det är tjejerna som ska göra jobbet och jag ska bara underlätta för dem att få spela sitt spel, säger Thomas.

Så ser landslagsledningarna ut i student-VM:

Herrar
Förbundskapten Kent Göransson
Assisterande förbundskapten Vidar Jonsson
Scout/läktarcoach Peter Svensson/RIG
Lagledare/material Jan Holmberg
Koordinator Erik Björkman (SAIF)
 
Damer
Förbundskapten Thomas Eriksson*
Assisterande förbundskapten Malin Lundberg
Scout/läktarcoach Peter Svensson/RIG
Lagledare/material Henrik Vilhelmsson
Koordinator Patrik Kataja (SAIF)
 
* = ersätter Jan-Erik Vaara, som fått förhinder pga personliga skäl

Officiell hemsida student-VM


Författare: Jonas Gustavsson