Sverige höll undan och vann guld - Innebandy.se
2010-05-16 18:01

Sverige höll undan och vann guld

De svenska damerna lyckades kopiera herrarnas bedrift och vann guld i student-VM. Segern säkrades via 4-3 mot Tjeckien i finalen.

I gruppspelet vann Sverige med 6-1 mot Tjeckien, men i finalen blev det betydligt tätare.

– Absolut, och det visste vi på förhand. Tjeckien spelade riktigt bra mot Schweiz men var bleka mot oss, och det berodde nog på att deras finalplats redan var klar då, analyserar förbundskaptenen Thomas Eriksson. 

 

Sverige lyckades försvara guldet från student-VM 2008 via finalvinsten mot Tjeckien. Foto: Magnus Andersson.


Tjeckien var i ledning två gånger i den första perioden. Jana Vojackova gjorde 1-0, och efter att Malin Eriksson kvitterat till 1-1 så gjorde Kamila Bocanova 2-1, vilket också var resultatet efter 20 minuters spel.

– De var mycket aggressivare nu än i gruppspelet och gav oss inte alls samma tid med bollen och det gjorde att vi gjorde misstag. De vågade också anfalla mer. Tjeckien var helt klart bättre än oss i första perioden och ledde rättvist, menar Eriksson.

I den andra perioden kom den svenska vändningen. Pålitliga målskytten Sara Helin – som vann poängligan i student-VM – kvitterade till 2-2 efter sex minuter.

Efter halva perioden skickade Malin Eriksson – som utsågs till finalens bästa spelare – med sitt andra mål i matchen in 3-2.

– I den andra perioden började vi spela uppspelen djupare, i den första perioden slog vi upp bollen på halvplan och arbetade därifrån men vi fastnade, berättar Eriksson.

– När vi fick ner uppspelen djupare så fick tjeckiskorna också större problem eftersom vi kunde etablera anfallen på ett bättre sätt.

42 sekunder in i den sista perioden kom det matchvinnande målet när Isabell Larsson tryckte in 4-2-bollen.

– Vi hade mer boll men de skapade också chanser och det var inte givet att vi skulle göra 4-2-målet, säger Eriksson.

– Under de sista tio minuterna höll vi i bollen på ett bra sätt. Vi hade långa anfall och höll i bollen utan att de fick låna den.

Men Eliska Krizova kunde reducera till 3-4 med två minuter kvar att spela och med dryga minuten kvar tog Tjeckien också en timeout.

– De fick en kontring och kom två mot en, berättar Eriksson som matchade hårt under de sista två minuterna och Sverige lyckades också hålla undan och försvara guldet från student-VM 2008.

– De hade någon hyfsad chans i slutet, men ingen given målchans.

Thomas Eriksson är självklart nöjd med insatsen i turneringen.

– Jag tycker att vi har de bästa spelarna. Spelarna är väl skolade i sina klubbar och kommer hit och tar ansvar och jobbar hårt i 60 minuter. Har man den inställningen samt så här dukiga spelare så brukar det gå bra.

Finland tog bronset efter 4-3 mot Schweiz i bronsmatchen. 

 

Det svenska guldlaget. Foto: Magnus Andersson.

 
Thomas Eriksson om guldet:

 

Matchfakta Sverige - Tjeckien

Student-VM på innebandy.se
Officiell hemsida
Student-VM på SVT Play

Författare: Jonas Gustavsson