2010-05-19 12:46

Summering av 2009/10

Ännu en händelserik innebandysäsong kan läggas till handlingarna. Här tittar vi tillbaka och minns en del av det som hände.

Sedan drygt två veckor är vi inne på verksamhetsåret 2010/11. Men så sent som i söndags spelades finalerna i student-VM, som blev en sportslig slutpunkt på säsongen 2009/10.

Här har vi plockat ut några saker att minnas från säsongen.

 
Iksu försvarade guldet i EuroFloorball Cup
Efter 9-5 i finalen i EuroFloorball Cup mot Dietlikon försvarade Iksus damer guldet. På herrsidan saknades svensk representation. Under säsongen inleddes också diskussionerna kring den nya Champions Cup, som ska utveckla klubblagsinnebandyn på internationell toppnivå.


 

 

Historiskt VM-guld i Västerås
De svenska damerna blev först med att vinna en VM-turnering på hemmaplan.
Finalen mot Schweiz sågs av 4 521 åskådare i ABB Arena Nord i Västerås, vilket var nytt publikrekord för internationell daminnebandy. Det blev även tittarrekord för daminnebandy i TV4, där finalen sågs av 210 000 tittare.

 

 

Rekord-Emelie
Emelie Lindström slog Elitseriens poängrekord säsongen 2008/09. Säsongen 2009/10 slog hon det på nytt! Med sammanlagt 90 poäng snittade Lindström på över 3,5 poäng per match i grundserien. Hon slog ett annat rekord också: när Sverige slog USA i VM gjorde hon tolv poäng (10+2).

 

 

Fem matcher i damernas slutspel
För första gången avgjordes kvartsfinalerna och semifinalerna i damernas SM-slutspel i bäst av fem matcher. Dramatiken blev kolossal. Falun slog ut Balrog efter sudden death i den femte kvartsfinalen. Endre bjöd på dramatiska matchserier först i kvarten då Kais Mora besegrades och sedan i semifinalen där Iksu behövde fem matcher för att vinna.

 

 

Stjärnvärvningen
Linköpings herrar var på god väg mot SSL-kval då man stärkte sina aktier ytterligare. Man värvade nämligen Niklas Jihde och Anders Hellgård för slutspurten av serien och kvalserien.
Linköping lyckades få både massor av uppmärksamhet – och en seger i kvalserien. Även Hide-a-lite Mullsjö gick upp från kvalserien.

 

 

Nya vinnare i Globen
Under SM-finalveckan var det mycket snack om vulkanutbrott och det askmoln som parkerade över Sverige - och att finalerna i Globen spelades utan fjolårets mästarlag.
På damsidan tog Rönnby hem guldet efter straffavgörande i en svängig final. På herrsidan blev det SM-guld för första gången till Storvreta.

 

 

Tvillingarna
Under ett par månader på våren fanns det ett tvillingpar som satte extra färg på SM-slutspelet och U19-VM. Frida och Hanna Lindgren lämnade Köpings IBF för att spela med Rönnby under slutet av säsongen. Det blev SM-guld i Globen och därefter även guld vid U19-VM i Tjeckien. Kommande säsong har tvillingarna dock bestämt sig för att spela i Köping igen.
 

 

 

Veteranen
Det blev ännu ett VM-guld till prissamlingen för Hermine Dahlerus. Under säsongen gjorde hon sin 100:e landskamp och sin sjunde VM-turnering!

 

 

 

Landets bästa juniorer
När junior-SM avgjordes var Pixbo Wallenstam IBF bäst både bland tjejerna och killarna. Slutspelet avgjordes i Landskrona.
På tjejsidan togs silvret av Iksu Ungdom och bland killarna av Huddinge IBS.

 

 


Sverige dominerar
Efter att ha tagit både damernas och herrarnas guld i student-VM, lade Sverige beslag på säsongens samtliga fyra VM-titlar. Blågult är därmed regerande världsmästare i alla klasser utom på herrseniorsidan.

 


 


Författare: Klas Pettersson