Studier och elitidrott går att kombinera - Innebandy.se
2010-05-11 15:11

Studier och elitidrott går att kombinera

Med tanke på hur många elitinnebandyspelare som studerar tyder allt på att Student-VM kommer att bli en turnering med hög kvalitet.

Och att man ska kunna kombinera elitidrottande och studier är något som Sveriges Akademiska Idrottsförbund vill förmedla.

– Det är en av sakerna som vi ofta för fram, berättar Josef Åhman på Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

– När vi marknadsför de här tävlingarna, som student-VM och universiader, så trycker vi hårt på att det är en morot för studenter som vill kombinera studier och elitidrott. Tävlingarna i sig håller ofta världsklass och fungerar samtidigt som perfekt förberedelse för EM, VM och OS.

Studentidrotten har en hög status i många länder vilket innebär att det kommer att finnas många riktigt bra spelare på plats i Umeå de närmaste dagarna.

– I många andra länder är studentidrott synonymt med elitidrott, och där drivs studentidrotten ofta av universiteten. Många andra länder skickar sina absolut bästa idrottare till sådana här mästerskap, det finns många OS-medaljörer som också vunnit medaljer på universiader och student-VM, berättar Josef.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund för ut budskapet att man kan elitidrotta och studera på samma gång, men de flesta medlemmarna idrottar på motionsnivå.

– De allra flesta av våra medlemmar är vanliga studenter som gillar att idrotta, det vill säga att det handlar mycket om motionsidrottande, säger Josef Åhman.

– Vår roll är att samordna studentidrotten i Sverige och att företräda studentidrotten både nationellt och internationellt. En av våra målsättningar är att verka för att alla studenter ska kunna idrotta på sin nivå och med sin inriktning. I det ingår att man ska kunna motionsidrotta, men också göra en elitsatsning samtidigt som man studerar.

Josef Åhman har varit med som delegationsledare för innebandyn under student-VM de två senaste gångerna.

– Eftersom vi företräder alla idrotter så har vi som förbund inte någon favoritidrott, men personligen tycker jag innebandy är jätteroligt, berättar Josef.

– Jag har haft förmånen att vara med som delegationsledare för innebandyn de två senaste gångerna. Så även om jag själv aldrig spelat innebandyn på den nivån kan jag stoltsera med två VM-guld och ett brons (haha).

Officiell hemsida student-VM


Författare: Jonas Gustavsson