2010-05-17 09:15

Ny finsk stjärna till Helsingborg

FC Helsingborg presenterade på måndagen ännu en finsk landslagsspelare som nyförvärv. Det är Santtu Manner, bäste poänggörare i Salibandyliiga genom tiderna, som ansluter till FCH.

– Santtu är en världsspelare, en riktig vinnare som avgör de tunga finalerna. Jag har följt honom under fem års tid och velat ha honom till Sverige och det känns riktigt bra när vi nu äntligen lyckats, säger FC Helsingborgs tränare Mikael Karlberg.
 


Santtu Manner med bollen i finska landslagströjan. Han har nått de hägsta höjderna i VM, EuroFloorball Cup och Salibandyliiga. Nu tar han sig an SSL. Foto: Bildbyrån.


Santtu Manner kommer precis som FCH:s finske landslagsback Juha Kivilehto från den finska storklubben SSV.

Kivilehto förlängde nyligen kontraktet med Helsingborg, ett lag som även kommer att innehålla landslagsmeriterade finländaren Kari-Matti Ratsula.

– Ratsula är en fysiskt stark back som har efarenhet av att gå långt i slutspel och att spela stora klubblagsmatcher. De som känner honom säger att han sprider positiv energi i gruppen och jag är övertygad om att han kommer att passa bra in hos FCH, säger Mikael Karlberg.
 


Helsingborgs två finska nyförvärv: Kari-Matti Ratsula och Santtu Manner. Foto (högra bilden): Henric Berggren.

 
När det gäller 31-årige Santtu Manner har han spelat 43 A-landskamper för Finland och bland annat varit med i de två senaste VM-turneringarna. 2008, när Finland tog guldet, blev Manner uttagen i all star team. Detta blev han även i höstas då hans klubblag SSV tog hem Euro Floorball Cup. Manner gjorde då samtliga sex mål i finalen.

– Vi var ute efter att förstärka med en forward i världsklass och nu har vi hittat honom. En värvning fullt i klass med Juha Kivilehto, säger FCH:s sportchef Glenn Stjernkvist.


Författare: Klas Pettersson