2010-05-16 13:00

Damerna är redo för finalen

Sveriges damer är favoriter i finalen i student-VM där Tjeckien står för motståndet. Det lär dock vara ett helt annat Tjeckien som står för motståndet nu jämfört med i gruppspelet.

Sveriges damer gick igenom gruppspelet i student-VM utan något poängtapp.

Finalmotståndaren Tjeckien besegrades med hela 6-1 under lördagsmorgonens gruppspel, men det resultatet betyder ingenting i finalen.

– Tjeckien var redan klara för final i den matchen så det betyder ingenting. De hade inget mer än respekten att spela för i den matchen så den 6-1-matchen kan vi slänga ut genom fönstret, säger förbundskaptenen Thomas Eriksson. 

– Det kommer att bli ett annat motstånd i finalen. Nu har de guldvittring och jag tror att de kommer att spela mer aggressivt än de gjorde i gruppspelet. Spelbilden kommer nog att bli densamma, det vill säga att vi är det spelförande laget och att de satsar på att bryta våra uppspel och passningar för att sedan vända spelet snabbt och kontra.

Eftersom Tjeckien är ett snabbt lag som hugger på bjudningar är det extra viktigt för Sverige att vårda bollen.

– Nyckeln ligger i vårt spel med boll där vi måste ta beslut och inte bjuda på några kontringar. Vi måste se till att bollen hamnar djupt ner på Tjeckien, antingen via skott på mål eller nedlägg nedanför deras förlängda mållinje. Det offensiva spelet blir viktigt för oss, menar Eriksson.

– Sedan är det också viktigt att vi vågar hålla upp hela laget när vi pressar, att centern och backarna kommer upp så att vi kan etablera tryck.

Sverige kommer att matcha Malin Marklund i mål och starta på tre femmor. Det har skett några förändringar i laget jämfört med i början av turneringen, och nu hoppas Thomas Eriksson ha hittat rätt.

– Processen med att hitta rätt lag började redan i matchen mot Tjeckien. Vi har till exempel skiftat plats på Moa Schilström och Amanda Wendelstig för att ta ett exempel, säger Eriksson. 

 

Amanda Wendelstig är en av spelarna som har fått byta omgivning under student-VM. Foto: Magnus Andersson.
 

Sveriges lag i VM-finalen

Målvakt
Malin Marklund

Förstafemman
Matilda Holmbom
Namita Andersson
Helga Karlsson
Moa Schilström
Isabell Larsson

Andrafemman
Eva Didriksson
Malin Eriksson
Linn Lundström
Sofie Engel
Sara Helin

Tredjefemman
Caroline Bergius
Ellinor Nilsson
Ann-sofie Sundholm
Amanda Wendelstig
Josefina Parling

Bänken
Malin Alfredsson
Linnéa Ivarsson
Louise Ruthström
Sandra Larsson


Thomas Eriksson inför finalen:

 

LiveMatch

Student-VM på innebandy.se
Officiell hemsida
Student-VM på SVT Play


Författare: Jonas Gustavsson