2010-05-14 19:50

Bra start bäddade för seger

Sveriges damer fick en bra start i den första perioden mot Schweiz i student-VM och det grundlade den till slut ganska komfortabla 5-2-segern.

Sveriges damer fick ingen lätt uppgift mot ett defensivt starkt Schweiz i den andra matchen i student-VM.

– Det här var tufft från början till slut. Schweiz var riktigt bra och spelade med hög fart, berättar förbundskaptenen Thomas Eriksson.

Vinsten grundlades i den första perioden. Efter drygt tio minuter skickade truppens enda icke-elitseriespelare Caroline Bergius in 1-0.

Därefter kom både 2-0 och 3-0 i numerärt överläge. Först nätade Malin Eriksson innan Schweiz olyckligt gjorde självmål.

– Schweiz hade mest respekt för oss i början och då var de också lite passiva, säger Eriksson som givetvis var nöjd med två mål i power play.

– Vi har bra procent i effektiviteten där. Sandra Larsson ska också ha beröm eftersom hon satt vid sidan av i spel fem mot fem men kom in i power play och låg bakom 2-0-målet, det är inte helt enkelt att bara komma in så där. 

 

Iksubacken Namita Andersson blev utsedd till Sveriges bästa spelare i matchen mot Schweiz. Foto: Robert Ekblom.


Schweiz reducerade till 1-3 i inledningen av den andra perioden genom Rebecca Hermann, men efter halva perioden utökade veteranen Amanda Wendelstig den svenska ledningen till 4-1 efter en perfekt passning av Namita Andersson.

– De gjorde mål i sitt power play, och det målet var lite turligt med ett skott från förlängd mållinje, säger Eriksson.

Sonja Putzi skickade in en ny schweizisk reducering i inledningen av den sista perioden, men närmare än så kom inte Schweiz.

Laget tog en timeout med två och en halv minut kvar att spela, men istället för ytterligare mål framåt så kunde Sara Helin efter en vacker individuell prestation lyfta in avslutande 5-2.

Helin, som nu har gjort sex poäng i student-VM, toppar poängligan tillsammans med tjeckiskan Kristyna Jilkova och finskan Jenni Timonen.

– Om vi hade ett övertag i den första perioden så var det jämnt i den andra och tredje perioden. Vi kanske hade lite mer boll och skapade lite mer, men det var lägen åt båda hållen. Schweiz spelade bra försvarsspel och bröt många uppspel, analyserar Eriksson.

Sverige spelade med startuppställningen genom hela matchen med ett undantag. Sofie Engel klev av efter två perioder och ersattes av Isabell Larsson.

– Den formationen kom inte igång som mot Finland och därför valde vi att göra den förändringen, motiverar Thomas Eriksson.

Under lördagen väntar två matcher för Sverige. På morgonen möter man Tjeckien och på eftermiddagen Polen. En poäng i första matchen mot Tjeckien räcker för att definitivt säkra en match i finalen som spelas på söndag.

Med tanke på att allt pekar på att Sverige kommer att besegra Polen i eftermiddagsmatchen så är Sverige mer eller mindre klara för final mot Tjeckien.

Matchfakta Schweiz - Sverige

Student-VM på innebandy.se
Officiell hemsida
Student-VM på SVT Play


Författare: Jonas Gustavsson