2010-05-19 12:27

Bokslut för RIG 2009/10

Här har Riksinnebandygymnasiet sammanfattat säsongen och läsåret 2009/10. Det har blivit många framgångar, inte minst bland tjejerna från den gyllene 91-årgången.

Tjejerna
För första gången i RIG:s historia blev en elev på skolan nominerad till Årets spelare. Inte bara en, utan två spelare fanns med bland de tio – nämligen Anna Wijk och Emelie Wibron. De här bägge tjejerna hann under året med att vinna tre stora titlar, EuroFloorball Cup, VM och U19-VM, samt ta silver i SM med sitt klubblag IKSU. Emelie blev uttagen i All Star Team i både EuroFloorball Cup och U19-VM samt blev utsedd till Årets Rookie, en titel som för övrigt Anna vann förra året.

Av RIG:s sex tjejer i årskurs tre var fem uttagna varav fyra med och vann U19-guld. Förutom ovan nämnda Anna och Emelie spelade även Ida Linné och Jenny Gustavsson för Sverige – där också Jenny Gustavsson togs ut i turneringens All Star Team. Ida och Jenny spelar till vardags i Dalen. Målvakten Pauline Karlsson skulle ha varit med i turneringen men fick oturligt stanna hemma på grund av sjukdom. Den sjätte årskurs tre tjejen Erika Rosenqvist är ett år äldre och var därför inte aktuell. Erika och Pauline spelar i RIG Umeås lag där man i år bärgade en tredjeplats i serien. Ett överraskande bra resultat med tanke på att endast två från årskurs tre och sex från årskurs två spelar i laget.

Det blev även U19 VM-guld för en av RIG:s årskurs tvåor: Julia Persson. Julia spelar även hon för RIG Umeå och blev under året tvåa i poängligan i division 1 norra. Strax innan U19-VM var Julia med och vann distriktslags-SM med Stockholm. Under den turneringen blev Julia uttagen i All Star Team.

Nu släpper RIG ut sin hittills mest framgångsrika kull på tjejsidan och alla försvinner till olika elitserieklubbar. Underifrån kommer några intressanta årgångar som enligt Peter Svensson, instruktör på RIG, har potential att utmana det gyllene 91-gänget. 
 


RIG-eleven Anna Wijk har haft en mycket bra säsong med guld i VM, EuroFloorball Cup och U19-VM. Här ses hon i VM-finalen mot Schweiz. Foto Bildbyrån.Killarna
Även killarna på RIG har en lyckosam säsong i ryggen. Av de fem killar som gått sista året har fyra varit på U19-läger och den femte, målvakten Fredrik Lundström, varit reserv. Tim Wiklund, Albin Engholm och Robin Johansson har alla gjort U19-kamper medan Max Wahlgren fått nöja sig med att ha varit med på utvecklingslägret på Bosön. Tim har under året varit U19-landslagets kapten och har i bagaget från förra året VM-guld.

På det senaste utvecklingslägret för U19 fanns fyra RIG:are med: Alexander Rudd, Emil Johansson, Adam Fredriksson från årskurs två och Oscar Sander från årskurs ett. Alexander har tidigare landskamper från U19 och gjorde under seriespelet hela 80 poäng på 18 matcher. Emil Johansson ledde Västerbotten till en överraskande seger i distriktslags-SM, där han också blev uttagen i turneringens All Star Team.

Alla nio spelarna tillhör RIG Umeås segerrika lag från division 2 Norra Norrland. Laget slutade tvåa bakom Thoréngruppen efter att bara förlorat tre matcher under hela serien. Även på killsidan har RIG mycket intressanta kullar på ingående och förhoppningsvis kommer fler framgångsrika RIG-säsonger att följa.