2009-05-10 19:05

Vinstmaskinen Viinamäki

Det har varit en fantastisk säsong för Wilmer Viinamäki om man ska räkna in alla hans titlar. AIK-forwarden krönte ett europacupguld och ett SM-guld med ett VM-guld.

I finalen mot Finland var han i allra högsta grad inblandad i segern. Viinamäki slog in vad som skulle visa sig bli det matchvinnande målet när han gjorde 4-2.

I spel fyra mot fyra sköt Victor Andersson och Viinamäki gick på mål och snappade upp en retur som han sedan inte hade några problem att slå in.

– Det var ett klassiskt returmål, jag hade tur som var framför målet, berättar Viinamäki.

Det var väl inte tur att du gick på mål?
– Nej, kanske inte, men det var lite tur att den studsade ut precis till mig.

Vad säger du om finalen?
– Jag tycker att det var hårt och tufft, finnarna var bra. Men vi var lite bättre, och det tycker jag att vi visar också. Vi skapade inte så mycket i början, det var svårt när de backade så mycket och stängde diagonalpassningarna vilket är en stor del i vårt spel, men sedan löste det sig ändå.

Varför vann Sverige guld sett till hela turneringen?
– Vi har en bred trupp och bra sammanhållning i laget. Det känns som att vilken femma som helst kan gå in och avgöra.

 

Wilmer Viinamäki tog i och med VM-guldet i Åbo sin tredje titel den här säsongen. Foto: Per Wiklund.  


Wilmer Viinamäki inledde turneringen på bänken men fick komma in när Rickard Hessmer skadade sig mot Schweiz, och har sedan dess spelat permanent i andrafemman med kedjekamraterna Victor Andersson och Rikard Eriksson.

Och han har gjort det bra.

– Jag vet att jag kan bättre. Jag brukar göra många poäng men det har väl inte blivit så många, säger Viinamäki självkritiskt. 

Titlarna har ramlat in under hela säsongen för Viinamäki. AIK-forwarden var med och vann europacupguld och senare också SM-guld, och trippeln fullbordades med VM-guldet.

– Det är svårt att säga vilket som är störst. Men här i VM har jag fått vara med och spela mycket, och det är klart att det är roligt att få vara med och spela när det ska avgöras, men jag tycker alla tre är stora.

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund