2009-05-20 07:25

”VM är något alla kommer prata om”

Rönnbymålvakten Hanna Pettersson är en av tre målvakter som kämpar om två VM-platser i Västerås i december – och träningslägret på Gotland i augusti är ett viktigt steg på vägen.

Även om andra målvakter inte är avskrivna, så har förbundskaptenen Jan-Erik Vaara i huvudsak tre målvakter i tankarna inför VM. Det finns två platser att kämpa om.

Sandra Fredriksson, Kais Mora, och Linnea Bergman, Balrog, är två av målvakterna. Fredriksson var med i Euro Floorball Tour i april, Bergman är uttagen till träningslägret på Gotland i augusti.

Rönnbys Hanna Pettersson var med i Euro Floorball Tour och ska också vara med på Gotland – men trots återkommande förtroende från landslagsledningen känner hon sig inte säker på någon VM-plats.

– Nej, det gör jag inte. Det är som Vaara har sagt, det är stenhårt mellan mig, Sandra och Linnea, och sedan finns det ju fler duktiga målvakter också. Jag kan i alla fall inte göra mer än mitt bästa, och sedan får vi se hur långt det räcker, säger Hanna.

Vad talar för att du blir en av två målvakter i VM?
– Jag tycker att jag har presterat bra när jag har fått chansen, plus att jag har mycket erfarenhet från större matcher, bland annat i europacupen. Jag skulle beskriva mig som en ganska lugn målvakt som styr mina medspelare på ett bra sätt.

 

Rönnbys Hanna Pettersson kämpar för en biljett till hemma-VM i Västerås. Foto: Bildbyrån.  


Jan-Erik Vaara har pratat om att han vill ha spelare som klarar av att spela under press, och kanske kan Hanna Pettersson ha en fördel av att VM går i just Västerås, hennes egen hemmaplan.

– Marginellt. Det är ingen lång resa för någon av målvakterna, men självklart vore det roligt att spela VM på hemmaplan, menar Hanna.

Du kanske har fördel av att du känner staden, arenan och så vidare?
– Kanske. Det är svårt att säga, det är inget som jag har tänkt på.

Hur vore det att spela VM på hemmaplan då?
– Det vore riktigt, riktigt roligt. Jag vet redan nu att det är många som jag känner som kommer att vara på plats och titta, och VM är något som alla kommer att prata om.

Finns det något som kan stoppa ett svenskt guld där?
– Ja, självklart. Vi vet från tidigare att Finland är bra, och i tidigare mästerskap har andra nationer höjt sig, så det blir ingen enkel resa.


Författare: Jonas Gustavsson