2009-05-27 12:58

Transferkoll vecka 22

Klubbarna i SSL och Elitserien jobbar hårt med sina spelartrupper inför kommande säsong – och här kommer ett urval av de övergångar och kontrakt som skrivits den senaste veckan.

Elitserien

Det blir en fortsättning för talangen Andrea Gidlund i Dalen. Hon har skrivit på ett nytt kontrakt.
   – Andrea är en utav våra största talanger och jag tror att hon kommer att vara en väldigt viktigt del i vår nysatsning, säger sportchefen Urban Karlsson i ett pressmeddelande.
   – Det känns roligt med nysatsningen som görs i damlaget och det känns verkligen som att alla spelare och ledare är taggade inför kommande säsong. Jag tror verkligen att vi har något stort på gång nu gäller det bara att vi har tålamod och jobbar hårt tillsammans, säger Andrea Gidlund.

 

Andrea Gidlund blir kvar i Dalen. Foto: Kenneth Strignérus.


Emelie Persson har fått en ny konkurrent i Örnsköldsviks mål till nästa säsong. Talangen Therese Nordlund, 18, från Fränsta i division ett är nämligen klar för klubben.
   – Hon är en målvakt som sitter rätt i målet och har även ett bra utkast som kan vara ett farligt vapen offensivt, säger sportchefen Tommy Häggström i ett pressmeddelande.
   Under fyra säsonger i Fränsta har Nordlund levererat imponerande tretton assistpoäng.

Forwarden Josefine Liiv kommer nästa säsong att spela i Huddinge IK. Talangen, som är född 1993, kommer närmast från Huddinge IBS och ingår i damlagets träningstrupp.

Lisa Andersson från Öjebyn har varit på besök i Skellefteå – och nu är det också klart att hon kommer att spela i elitserienykomlingen nästa säsong.


SSL

Nykomlingen Tyresö Trollbäcken har gjort klart med sina två första nyförvärv inför kommande säsong.
   Det är två spelare som man hämtar från lokalkonkurrenter: Markus Palokangas, Balrog, och Fredrik Ström, Älvsjö AIK.
   Palokangas var den gångna säsongen lagkapten i Balrog och har skrivit på för två år.
   – Markus är den största värvning vi gjort i klubbens historia och kommer betydda jättemycket för oss när vi nu tampas inom innebandyns absoluta finrum, säger sportchefen Håkan Englund i ett pressmeddelande.
   För Fredrik Ström blir det debut i SSL till hösten.
   – Fredrik är en av Stockholms absolut bästa spelare utanför SSL och kommer att bli till stor nytta för oss i framtiden. Han har en fantastisk speluppfattning som ofta skapar målchanser framåt men har också en enorm arbetskapacitet och speed på plan vilket passar vårt spelsystem extra bra, menar Englund.
   Klart är också att Sonny Andersson och Fredrik Cederborg gör comeback i laget till hösten.

 

Alexander Nede blir kvar i Helsingborg. Foto: Bildbyrån.


Alexander Nede blir, trots en del rykten om annat, kvar i Helsingborg kommande säsong. Han har tecknat ett nytt treårskontrakt med klubben.
   – Jag trivs väldigt bra i FCH och i Helsingborg som stad. Detta vägde givetvis mycket tungt i mitt beslut. Jag tror också på den stora satsning som FCH gör och som kommer att ta föreningen till en SM-final i Globen någon gång de kommande åren, säger Nede i ett pressmeddelande.
   – Det är mycket glädjande att Alexander Nede bestämt sig för att fortsätta sin karriär i FCH. Han har mycket ogjort på innebandyplanen som vi tänker utnyttja till max de kommande åren och det ska i sin tur hjälpa oss att återigen bli ett slutspelslag, säger tränaren Mikael Karlberg.

Men det händer mer i Helsingborg. Mathias Andersson får en ny konkurrent i målet kommande säsong. Klubben har nämligen värvat lovande Martin Jönsson som skrivit på för tre år.
   – Jag är mycket nöjd med att få den här chansen i FC Helsingborg. De kommande tre säsongerna kommer jag att ta lärdom av och utmana Mathias Andersson om målvaktsposten i Svenska superligan, säger Jönsson till Helsingborgs hemsida.
   – Martin är en målvakt som har potential att bli en av de riktigt stora målvakterna inom innebandyn. Han är stor och snabb på samma gång och det är givetvis en bra kombination som innebandymålvakt, säger målvaktstränaren Magnus Nilsson.

Ola Thimrén blir ny tränare i Västerås kommande säsong.
   – Ola är en färgstark ledare samt analytiker. Han är konkret och går in 100 % för det han gör, säger Jimmy Gunnstedt till Västerås hemsida.
   Västerås har också gjort klart med forwarden Tobias Hjelm från Surahammar.
   ”Tobias är en stor talang och var under förra säsongen en av Surahammars absolut bästa spelare. Det är en tvåvägsspelare med välutvecklad blick för spelet samt kapacitet till ett snabbt passningstempo som nu ansluter”, skriver klubben på sin hemsida om det senaste tillskottet i truppen.
   Västerås har dessutom värvat Christian Isaksen från Storvreta samt förlängt kontraktet med Adam Färnqvist. I båda fallen handlar det om avtal som sträcker sig två år in i framtiden.

Järfälla fortsätter att förstärka.
   Backtalangen Adam Wiman kommer närmast från RIG Umeå och har tecknat ett treårskontrakt.
   – En väldigt ambitiös och målinriktad idrottsman som spelmässigt kommer att bidra med egenskaper som vi idag delvis saknar. En fysisk back med ett riktigt tungt skott, dessutom är han väldigt bra med bollen vilket är en förutsättning i dagens moderna innebandy, säger managern Joakim Lindström till Järfällas hemsida.
   Även centertalangen Fredrik Stenswed, 17, från AIK ansluter.
   – Det är en spelare jag följt under ett antal år, redan från tidigt pojklagsspel, och som hela tiden haft stor potential att växa fram till en riktigt stor spelare, säger tränaren Joachim Borgqvist.
   Klubben plockar också upp Oliver Lindqvist, född 1989, i a-truppen.
   Pelle Kjellgren, som under våren var utlånad till Järfälla från Åkersberga, kommer att permanent spela med Järfälla kommande säsong.
   – Mycket glädjande att vi fått denna övergång i hamn. Pelle har legat högt upp på klubbens önskelista i flera år och under lånetiden har vår positiva bild av honom bara förstärkts, säger Joakim Lindström.

Fotnot: Endast officiella spelarnyheter som har meddelats via pressmeddelande eller via klubbarnas respektive hemsidor finns med i urvalet av övergångar och kontrakt. 


Författare: Jonas Gustavsson