2009-05-21 09:40

Transferkoll vecka 21

Klubbarna i SSL och Elitserien jobbar hårt med sina spelartrupper inför kommande säsong – och här kommer ett urval av de övergångar och kontrakt som skrivits den senaste veckan.

Elitserien

Unga landslagsbacken Elin Reinestrand blir inte kvar i Karlstad nästa säsong. Istället har talangen valt att skriva på för seriekonkurrenten Kais Mora.
   – Det ska bli spännande att prova på något nytt i en ny miljö och jag hoppas på mycket speltid! KAIS Mora har ett väldigt snabbt spel och det är oerhört utvecklande för mig så nu är det ett hårt jobb som väntar, säger Reinestrand i ett pressmeddelande.
   – Vi är väldigt glada att knyta till oss Elin som passar perfekt in i vårt lagbygge. Elin har bra spelsinne och ett bra skott, vilket kommer att göra att vårt offensiva spel kommer att kunna varieras ytterligare, säger tränaren Michael Holback.

 
 
Moa Schilström byter Dalen mot Rönnby. Foto: Kenneth Strignérus.


En annan landslagsaktuell spelare som rör på sig är Moa Schilström. Talangen, som landslagsdebuterade nyligen, byter Dalen mot Rönnby till nästa säsong.
   Schilström har tecknat ett tvåårskontrakt med Västeråsklubben.
   – Moa är precis den spelare som vi har saknat. Nu ser laget väldigt intressant ut. Jag skulle vilja säga att Rönnby har sin bästa trupp någonsin, säger sportchefen Mikko Piri till vlt.se.

Huddinge fortsätter att värva från Vendelsö. Nyligen kom Sara Svensson från klubben, och nu ansluter också hennes lagkamrater, backen Jessica Berg och forwarden Jennie Welander, till Huddinge.

Jennie Holmgren har den gångna säsongen varit lagkapten för RIG Umeå, och har nu beslutat sig för att spela i Dalen kommande vinter. Hon är center, men kan även spela back och forward om det krävs.
   – Det känns verkligen som att jag har valt rätt lag och det känns som att jag kommer att utvecklas mycket i den här miljön samt att vi kommer att ha en härlig konkurrens om platserna i laget, säger Jennie Holmgren till Dalens hemsida.


SSL

Peder Bodén får en delvis ny roll i Dalen nästa säsong. Förutom att han ska spela i klubben så ska han också fungera som assisterande tränare.
   – Att bli tränare är något jag funderat på ett tag och det känns helt rätt att bli assisterande tränare i Dalen nu. Laget genomgår en generationsväxling och vi har ett ungt spännande lag med framtiden för sig, säger Bodén i ett pressmeddelande.

Det blir en fortsättning för Andreas ”Nisse” Johansson i Falun. Det nya avtalet är skrivet på två år.
   – Skönt att man kan fokusera på nästa säsong nu. Laget har mycket ogjort och med Brottman klar som tränare kommer vi att fortsätta att utvecklas, säger Johansson i ett pressmeddelande.
   – Andreas har varit med ett tag nu och hans rutin i stora matcher är mycket värdefull för oss, säger sportchefen Patrik Bäck.

Falun har också värvat två spelare under veckan. Det handlar dels om den tjeckiske landslagsbacken Milan Garcar, dels om Umeå Citys poängstarke Jakob Lundmark.
   – IBF har alltid varit ett lag som haft sitt adelsmärke i defensiven. Men med dessa nyförvärv inklusive redan klara Rasmus Enström hoppas vi att bli lite mer poängproducerande, säger Patrik Bäck till klubbens hemsida.

Efter fyra år som proffs i Schweiz vänder Kalle Berglund hem igen, och den poängstarke forwarden har tecknat ett tvåårskontrakt med Caperio/Täby.
   – Skönt att det är klart. Caperio/Täby har ett starkt lag som siktar på SM-guld, det här ser jag verkligen fram emot, säger Berglund till klubbens hemsida.

Polske landslagsbacken Mattias Mikulski blir kvar i Storvreta och har undertecknat ett nytt ettårskontrakt.
   – Det är ännu ett tecken på att vår idé och vår satsning är attraktiv för spelarna. Mattias Mikulski är en slitstark back som alltid lyfter sig när det hettar till. Vi är väldigt glada att han valde att stanna hos oss, säger sportchefen Max Holst i ett pressmeddelande.
   Även forwarden Gabriel Oredsson har förlängt sitt kontrakt med ett år.
   – Det är perfekt att han fortsätter. Han är beviset på hur man spelar in sig i ett av Sveriges bästa lag, säger Holst.  
   Storvreta har också värvat Dan Johansson, som har Storvreta som moderklubb, från SSL-nykomlingen och lokalkonkurrenten Sirius.
   – Det är en spelare med stora kvalitéer, och vi vet exakt vad vi får då vi känner Dan väl sedan tidigare, säger Max Holst.

 
 
Patrik Stanley byter Järfälla mot AIK. Foto: Kenneth Strignérus.


AIK värvar vidare, och nu är också Patrik Stanley från Järfälla klar för klubben. Avtalet parterna emellan har skrivits på två år.
   – Han är en smart spelare med mycket bra speluppfattning och bra handleder. En lirare som vi kan få mycket stor nytta av, säger tränaren Ulf Hallstensson till AIK:s hemsida.
   AIK har också presenterat Mikael Lemker som ny assisterande tränare. Han kompletterar tränartrion där Ulf Hallstensson är huvudtränare och Emil Persson assisterande tränare.
   – Vi har landat en ledning med ambition, energi och kompetens. Vi kommer att fortsätta utveckla vårt spel i vår strävan efter att vara ledande, säger sportchefen Erik Bjerlestam.

Patrik Stanley lämnar alltså Järfälla, men Andreas Ahlqvist blir kvar. Han har tecknat ett nytt tvåårskontrakt.
   – Mycket glädjande att en av våra absoluta nyckelspelare väljer att förlänga sitt kontrakt med oss. Andreas är med sin personlighet och sitt uppoffrande spel en stor favorit bland alla i och runt klubben, säger managern Joakim Lindström till Järfällas hemsida.

Det senaste tillskottet i Helsingborg är centern Linus Andersson som hämtas från FBC Engelholm där han öst in poäng de senaste säsongerna. Kontraktet är skrivet på tre år.
   – En spelare som kommer att tillföra kraft, energi och lagom med elakhet. Linus är en allround spelare som kan användas på flera positioner, säger tränaren Mikael Karlberg till Helsingborgs hemsida.
   – Utan tvekan är det en dröm som går i uppfyllelse. Jag har i hela min karriär strävat efter att få spela i den högsta och bästa ligan i världen, säger Andersson själv.

Fotnot: Endast officiella spelarnyheter som har meddelats via pressmeddelande eller via klubbarnas respektive hemsidor finns med i urvalet av övergångar och kontrakt.  


Författare: Jonas Gustavsson