2009-05-09 17:45

Toppduon avgjorde matchen

De var inne på flera baklängesmål, men när avgörandet mot Tjeckien föll så var det förstafemman som slog till. Henrik Stenbergs fint och passning till Kevin Lundgrens 7-5-mål var läcker.

Stenberg drog bort sin back, och när bollen kom till Lundgrens blad var målet öppet och 7-5-målet, och vinsten, ett faktum.

– Jag vet bara att jag får bollen på mittplan, och jag vet att den där backen alltid går mot sargen och då bröt jag in i banan istället och då fick vi en två-mot-en-situation. Då var det bara att passa Kevin, berättar Stenberg.

– Det var det inte svårt att sätta den, det var en riktigt bra passning så det var skönt att trycka dit den, säger Lundgren. 

 

Henrik Stenberg jublar efter sitt 2-0-mål. Foto: Per Wiklund.


Stenberg sköt också ett mål i den första perioden, och i och med assisten till det avslutande målet är han nu U19-landslagets bäste poängplockare genom alla tider. Hans 47 poäng är en bättre än Linus Nordgrens 46.

– Det blev så till slut. Det är alltid roligt, men om vi inte vinner finalen så är det inte värt någonting. Vinner vi den blir det extra roligt, annars är det värdelöst, menar Stenberg som inte tänkte på rekordet under matchen.

– I en sådan här match gör man inte det, kanske om man möter Danmark, men man är inte i närheten av de tankarna i en sådan här match.

Toppkedjan, där Stenberg och Lundgren spelar med Niklas Winroth, fick mycket förtroende av lagledningen, bland annat i numerärt överläge i den sista perioden – men trots två överlägen lyckades man inte näta, och man fick inga bra lägen heller.

– Det är lite slarvigt, det måste vi ta tillvara på bättre. De spelade en bra box med aggressivitet, men vi måste höja oss också, speciellt bolltempot, säger Lundgren.

Att Tjeckien var så bra som de var, och att de var så aggressiva, var något av en överraskning.

– Jag är väldigt förvånad över att de skulle gå upp så här högt. Vi kommer inte upp i vår standard, det gör vi verkligen inte, men det är svårt när de kommer upp och pressar oss. Vi hamnar ofta i hörnen i dueller som är 50-50, menar Stenberg.

Helt klart var i alla fall att både spelarna och publiken tyckte det här var betydligt roligare än exempelvis 27-1-matchen mot Danmark.

– Det är sådana här matcher man vill spela, det här är riktigt roligt, sade Lundgren.

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund