2009-05-09 14:30

Period för period: Sverige – Tjeckien

Sverige vann mot Tjeckien med 7-5 efter en riktig holmgång, och är därmed klara för final i U19-VM! Förutom att matchen live-streamas, så kommer här också kommentarer från landslagsledningen efter varje period.

Matchen mellan Sverige och Tjeckien, som startar 15:00 svensk tid, live-streamas via webben

 

Henrik Stenberg sköt 2-0-målet för Sverige mot Tjeckien. Foto: Per Wiklund.

Första perioden:
Sverige plockade åt sig en 2-0-ledning i den första perioden mot Tjeckien, efter ett mäktigt skott av Mattias Ljunggren i numerärt överläge, och sedan en styrning av Henrik Stenberg.
   – Vi gör ett fantastiskt 2-0-mål och där hinner inte tjeckerna med, och det är det vi kommer att tjata om, just bolltempot, säger Jan Gustafsson.
   I slutet av perioden kvitterade Tjeckien i numerärt överläge, när de trädde in pucken köksvägen.
   – Vi hinner inte ner och täcka stolpen, det var en gammal klassiker som de lyckades med. Tjeckien är bra precis som vi visste. De spelar snarlikt oss i sitt presspel vilket de gör bra. Det är kul att möta dem för de lirar boll också, summerar Gustafsson.
   Första perioden kan sägas ha varit ett ställningskrig.
   – Det är det och det är två jämbördiga lag på banan.

Andra perioden:
Holmgången mellan Sverige och Tjeckien fortsatte i den andra perioden. Sverige fick ett tidigt 3-1 genom Daniel Thorsson – och sedan följdes lagen åt till 6-4 som är resultatet efter två perioder.
   Varje gång Tjeckien reducerade till ett ettmålsunderläge så replikerade Sverige med ett mål inom loppet av en minut.
   – Ja, hittills har det varit så. Det är jätteviktigt. Alla mål är viktiga, men just de här när de kommer snabbt är extra viktigt, säger Jan Gustafsson.
   De snabba replikerna av Sverige var mentalt jobbiga för Tjeckien som aldrig fick kontakt.
   – Men det verkar de inte bry sig om, de kör på ändå. Det här kommer att bli en holmgång in på slutet, menar Gustafsson och summerar period två:
   – Detta är nog en rätt bra innebandymatch att titta på. Det är två bra lag, tjeckerna är väl så bra som vi men ändå vinner vi perioden.
   Backen Martin Ojaniemi fick kliva av och spelade inte under den andra halvan av perioden, och istället klev Jimmie Pettersson in, och gjorde mål i sitt första byte som ordinarie (han spelade bara i box play innan).
   – Martin fick en smäll, Jimmie gick in och kommer att fortsätta på den positionen i den sista perioden, berättar Gustafsson.

Tredje perioden:
Den tredje perioden blev en rafflande tillställning. Efter drygt tre minuter reducerade Tjeckien till 5-6 efter ett skott som inte såg otagbart ut.
   Sverige hade chansen i två numerära överlägen efter det, men förmådde inte hitta bra skottlägen mot ett kompakt tjeckiskt försvar.
   Tjeckien skapade några riktigt bra chanser, men avgörandet för Sverige kom med drygt tre minuter kvar att spela. Sverige vann bollen på mittplan, Henrik Stenberg vände upp och vände bort sin försvarare innan han serverade Kevin Lundgren till öppet mål – 7-5 och matchavgörande.
   Tjeckien tog en timeout efter målet, tryckte på, men förmådde inte överlista Sverige och Andreas Beckius. Laget tog inte ut målvakten förrän det var halvminuten kvar trots tvåmålsunderläget, och hann därmed inte skapa något med en man mer på banan.
   Sverige är därmed klara för final.

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund