2009-05-08 14:45

Period för period: Sverige – Schweiz

Sverige gick ut och gjorde 4-0 i den sista perioden och besegrade därmed Schweiz med 12-5 till slut. Här kommer rapporter från varje period.

Matchen startar 15:15 svensk tid.

 

Mattias Ljunggren gjorde 1-0-målet. Foto: Per Wiklund.

Första perioden
Sverige dominerade från start mot Schweiz och ägde det mesta av bollinnehavet, men Schweiz stack upp i vassa kontringar då och då.
   Som när man tidigt i perioden skaffade sig sin bästa chans via ett friläge, men då stod Jon Hedlund i vägen. Hedlund fick föresten svara för flera bra räddningar.
   Sveriges 1-0 kom i numerärt överläge efter ett kanonskott av Mattias Ljunggren, och då lossnade målskyttet på allvar. Strax därefter sköt Henrik Stenberg 2-0 på straff, Emil Julkunen petade in 3-0 efter en frispelning av Bobby Edberg innan Rickard Hessmer fick stå helt ren framför mål och trycka in 4-0. Då hade det inte ens gått tio minuter.
   Två schweiziska misstag ledde fram 5-0 och 6-0, och i slutminuten gjorde Rickard Hessmer också 7-0.
   – Vi spelar rätt bra, summerade Jan Gustafsson som givetvis var nöjd.
   – En del grejer gör vi ur instruktionsboken, och det säger mycket om killarna som spelar. Vi säger hur de ska göra, och de gör det, och det är fantastiskt.
   Men Schweiz var absolut inte dåliga – de skapade en hel del chanser, och Jon Hedlund fick vara på tå hela tiden.
   – Visst skapar de, men presspelet fungerar bra för vår del och det ger oss en del gratismål, menade Gustafsson.

Andra perioden
I den andra perioden kom ett helt annat Schweiz till spel – det var bättre aggressivitet, bolltempo och, framförallt, så vann man närkamper. Sverige var stundtals utraderat av Schweiz.
   Perioden inleddes med två snabba mål av Schweiz innan Victor Andersson kunde trycka in 8-2, men efter det var det mycket, mycket Schweiz. Jon Hedlund radad upp toppräddningar, annars kunde det ha läckt in mer.
   Schweiz sköt 3-8 i numerärt överläge efter knappt åtta minuter – inte orättvist alls – och reducerade mitt i perioden till 4-8. Sverige spelade taffligt och inte rejält.
   I periodens sista minut kom också 5-8 efter att Schweiz vunnit flera närkamper och sedan forcerat in bollen. 5-1 till Schweiz i period två, och det var rättvist.
   – Nu förstår man hur bra Schweiz är, och jag hoppas alla förstår det, och jag hoppas att alla förstår vilken fantastisk förstaperiod vi gjorde. De är bättre än vi är, vi vinner inga närkamper, summerade Jan Gustafsson.
   Det är mycket som måste bli bättre till den tredje perioden, annars kan detta gå illa.
   – Vi ska hitta tillbaka till det vi gjorde i första, och det ska vi göra genom att peppa upp grabbarna och få upp aggressiviteten, menar Gustafsson.

Tredje perioden
Sverige stängde ytorna betydligt bättre i den sista perioden, och även om man inte dominerade, så kontrollerade man matchen.
   Henrik Stenberg lyckades få in 9-5 i början av perioden, och strax därefter kom också 10-5 genom Rikard Eriksson, och därmed var också matchen avgjord.
   Schweiz drog på sig två utvisningar, samt hade en avvaktande när Sverige sköt 12-5 genom Daniel Thorsson. Schweiz orkade inte stå emot helt enkelt.
   Rickard Hessmer fick en smäll efter sex minuter och haltade av planen. Han spelade inte mer, utan ersattes av Wilmer Viinamäki som tog chansen genom att skjuta 11-5-målet. 
   En stabil svensk seger till slut, även om den andra perioden inte var speciellt bra. Nu blir det laddning inför semifinal på lördagen.

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund