2009-05-10 15:21

Period för period: Sverige – Finland

Sverige vann finalen mot Finland med 8-3 och är världsmästare! Matchens sänds live via webben, och här får du också kommentarer av lagledningen efter varje period.

Finalen mellan Sverige och Finland startar 16:00 svensk tid och live-streamas via webben

 

Sverige jublar efter 2-2-målet. Foto: Per Wiklund.

Första perioden:
Det är hög stämning på läktarna i U19-VM-finalen mellan Sverige och Finland, och det är två lag som spelar på olika sätt som möts. Finland kryper hem, krymper ytorna och hugger framåt när de får chansen. Sverige för spelet.
   Finland tog ledningen två gånger, 1-0 och 2-1, men Sverige har kommit tillbaka två gånger om.
   2-2-målet var signerat Bobby Edberg och svar snyggt. Han bröt ett uppspel mitt i banan och bröt in på mål innan han skickade bollen i nät.
   – Det är jämnt. Finland spelar väldigt lågt och väntar egentligen bara på våra misstag så att de kan kontra, menar förbundskaptenen Jan Gustafsson.
    – Vi tillåts att hålla bollen, det är inte så att vi är överlägsna på något sätt.
   Sverige måste försöka luckra upp Finlands box.
   – Det handlar återigen om bolltempo, men också om positionsbyten. Vi kanske ska våga ta lite fler avslut, och kanske få peta in några returer. Vi måste få dem att öppna upp sig mer.
   Direktiven inför andra perioden:
   – Det handlar om kyla, men killar måste också få suga in atmosfären i den här matchen, det är bra stämning, säger Gustafsson.

Andra perioden:
Finland fortsatte att krypa hemåt i den andra perioden, och Sverige fick hålla i bollen, men hade svårt att skapa chanser mot den kompakta försvarsmuren. Det är väldigt lite rörelse, och matchen känns som ett schackspel.
   – Nu är det stillastående, det är vänta och vänta hela tiden. När det väl blir spelvändningar så går det undan, men det blir inte så många tyvärr, säger Jan Gustafsson.
   Sverige har dock tagit ledningen. Jonas Ågren sköt in 3-2 med ett mäktigt skott utifrån, och Wilmer Viinamäki slog in en retur fram till 4-2 – och nu har Sverige greppet om matchen. Finland måste bjuda upp till kamp för att komma ikapp.
   – Nu tror jag att finnarna kliver upp ett steg, det gjorde de redan i slutet av den här perioden. Finland måste ju göra minst tre mål för att vinna matchen, menar Gustafsson och kommenterar det faktum att Finland knappt hade offensiv en chans i mittperioden:
   – Så länge vi inte skjuter i täck så får de ingenting.

Tredje perioden:
Sverige fortsätter att föra spelet i den sista perioden, trots att Finland försöker störa högre upp i banan. Redan efter drygt två minuter kom 5-2-målet genom Niclas Winroth, och det mer eller mindre avgör tillställningen.
   Efter sju minuter gör Henrik Stenberg, en av de offensiva giganterna, 6-2 i numerärt underläge och sänker definitivt Finland. Matchen slutar till slut 8-3 och Sverige vinner därmed sitt tredje raka guld i U19-VM!
   Starkt och välförtjänt!

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund