2009-05-07 14:48

Period för period: Sverige – Danmark

Det blev en ny seger för Sverige i U19-VM. Danmark besegrades med 27-1, och en sådan stor seger har Sverige aldrig tidigare tagit.

Inför matchen
Det är inga förändringar i den svenska laguppställningen en timme innan match meddelar förbundskaptenen Jan Gustafsson från Åbohallen där det svenska laget värmer upp inför drabbningen mot Danmark.
   – Grabbarna ser ordentligt taggade ut. För oss är prestationen det viktigaste, vi vet vad vi ska göra och vi ska skapa en bra känsla, säger Gustafsson.
   Någon risk för underskattning finns inte.
   – Vi jobbar mycket med fokuseringen, så det ska inte vara några problem, säger Gustafsson.

 

Rickard Hessmers 1-0 mot Danmark. Foto: Per Wiklund.

Första perioden
Sverige angav onekligen tonen direkt mot Danmark. Redan efter 32 sekunder sköt Rickard Hessmer 1-0, och efter en dryg minut kom 2-0 genom Henrik Stenberg.
   Totalt vann Sverige perioden med 8-0 och det var förhållandevis enkla mål mot ett passivt Danmark som bara rensade så fort de fick chansen. Det var nära nog lekstuga för det svenska laget.
   – Ja, hyfsat. Det kan man säga, säger Jan Gustafsson.
   Bland tvåmålsskyttarna märktes Hessmer och Stenberg. Danmark hade ett kanonläge, ett friläge, men då svarade Andreas Beckius för en fin räddning. I övrigt var det Sverige för hela slanten.
   – Danmark spelar på gränsen till fult faktiskt, så det vi ska göra nu är att höja bolltempot så att de inte kommer in på kropp på oss. Vi måste upp lite i aggressiviteten också, sade Gustafsson om den första perioden.
   Sverige hade ett läge i numerärt överläge, men liksom mot Lettland blev det ingen utdelning.
   – Vi har tre uppställningar så vi kommer att växla mellan dem. De har fungerat fantastiskt bra på träning, så nu gäller det bara att få till det på match också.

 

Sverige trummar på mot Danmark. Foto: Per Wiklund.

Andra perioden
Fortsatt bra och effektivt spel av Sverige, även om Danmark tilläts att reducera en gång. Rickard Hessmer fortsatte att visa sin målfarlighet och tryckte in två nya mål – nu har han gjort fyra totalt.
   Två mål kom också med en man mer på banan, och då har Sverige också gjort mål i den spelformen, något som är viktigt.
    – Ja, självklart, det är viktigt att vi får igång det. Det ser riktigt bra ut, sade assisterande förbundskaptenen Peter Wallin.
   Bolltempot blev dock inte så mycket bättre jämfört med den första perioden.
   – Vi nådde kanske inte det men matchen känns ganska avgjord. Det som oroar mest är väl att killarna får en del tjuvnyp, men de håller ändå bra fokusering. Vi testar lite grejer nu helt enkelt.
   Lagledningen valda att lufta bänkspelarna samt att spela Martin Ojaniemi som forward, och Kevin Lundgren (som hoppade in i numerärt överläge), Jonas Ågren och Emil Julkunen fick vila.
   – Vi vill få igång alla killarna och de som kommer in gör det fantastiskt bra. Vi har ett bra gäng, sade Wallin.

Tredje perioden
Fortsatt effektivt spel av Sverige, inte minst med en man mer på banan. Ytterligare tre mål kom i den spelformen.
   Totalt blev det 27 mål för svensk del, och seger med 27-1.
   Dock så hade Danmark ett par riktigt bra chanser i slutet av matchen genom två frilägen, men den ena räddade Andreas Beckius, den andra bollen hamnade inte ens på mål.
   – Vi gör en bra match, summerade Gustafsson. 
 

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund