2009-05-22 09:45

Med fokus på träning

Förre landslagsspelaren i innebandy, Joakim Bäckström, är numera heltidsanställd fystränare i Modo Hockey. innebandy.se har pratat med honom om vikten av träning och vad ishockey och innebandy kan lära varandra.

Att fysträning är en viktig del i många idrotter är ingen hemlighet. Allt fler elitklubbar inom lagidrotter väljer att satsa hårdare på just fys- och uppbyggnadsträningen.

En av klubbarna som satsar är Modo Hockey, som anställt förre landslagsspelaren och dubble världsmästaren i innebandy, Joakim Bäckström, som fystränare.

– Det känns jätteroligt och det blir en stor utmaning att syssla med det roligaste som finns på heltid. Jag började med juniorerna för några år sedan och hade några pass i veckan med dem, sedan byggdes det på året efter, och ifjol arbetade jag i princip bara med a-laget. Nu kommer jag att jobba till stor del med a-laget, men också med juniorerna och förhoppningsvis också hela vägen ner till ungdomarna.

Likheterna mellan ishockey och innebandy stannar inte vid att spelarna har en klubba i handen, även träningsmässigt finns det flera likheter.

– Rörelsemönster och sådant är i stort sett samma. För hockeyn blir det dock lite tyngre träning och mer mjölksyreträning jämfört med hur det var när jag spelade innebandy, men jag kan bara tala för mig själv där, och inte för hur det ser ut generellt i Sverige, menar Joakim.

Kan ishockeyn och innebandyn lära något av varandra vad gällande träning?
– Jag tror att man har mycket att lära av varandra. Men sedan har varje individuell fystränare sina idéer, och ofta är man lite mer specialiserad på något så det är svårt att säga något generellt. Rent sportmässigt så tror jag att innebandyungdomar har mycket att lära av ishockeyungdomar, både på gott och ont. Ishockeyungdomar lär sig träna tidigare än vad innebandyungdomar gör, men å andra sidan kanske ishockeyn kan lära sig av innebandyn att det kan vara lekfullt längre upp i åldrarna. Där tror jag att man kan lära en del av varandra.

Har du sett att något hänt i innebandyn vad gällande träning?
– Idag, jämfört med fem år sedan, ser spelare på elitnivå både snabbare och starkare ut och det krävs om man ska vara bra i samtliga serieomgångar och slutspel. Det jag hoppas med innebandyn är att sporten blir bättre på att träna på sommaren redan från ungdomsåren, men då på ett lekfullt sätt. Det handlar om att bygga rätt hållning, bålstyrka och benstyrka redan från start.

 

Joakim Bäckström, innebandyprofil och fystränare i Modo Hockey, under sin tid i landslaget. Arkivfoto: Bildbyrån.


Just sommarträningen är viktig, och det trycker Joakim Bäckström också på. Det är här grunden byggs upp för att kunna att leverera under en hel säsong.

– Jag tycker att man kan se sommarträningen ur flera perspektiv. Dels så är det ju prestationshöjande, men framförallt så är det skadeförebyggande. Ju mer vältränad du är från topp till tå, desto bättre är du på att förebygga skador. Inom innebandyn vet vi att fotleder, knän och i viss mån ryggen är problematik, och då borde man lägga fokus på de delarna, berättar Joakim.

– Men den prestationshöjande delen är också viktig. En spelare ska kunna leverera träning efter träning, match efter match, och det orkar man inte som elitspelare i innebandy idag om man inte är bra tränad. Sporten har kommit så långt att det är ett måste att man är vältränad. Jag tycker man ser det i exempelvis SSL, att spelarna är mer vältränade än de var för fem år sedan. Numera tränar elitinnebandylagen hårt under sommaren också.

Och det behövs?
– Ja, det gör det verkligen. Innebandyn kommer knappast att gå långsammare i framtiden, den kommer snarare att gå ännu snabbare, och då blir den grundläggande fysträningen ännu viktigare.

Du beskrevs på din i eliten som ett fysiskt fenomen, hur mycket tränade du?
– Det var väl det normala med fyra gånger i veckan plus match under säsongen, men sedan tränade jag extra varje dag, både kondition och styrka. Det handlade nog om en och en halv timme extra om dagen.

Även om det är ishockey som är primärt fokus idag, så är Joakim Bäckström inte främmande för att arbeta med innebandy i framtiden.

– Absolut inte. Det är en sport som ligger mig varmt om hjärtat. Varje helg tittar jag på innebandy och varje dag följer jag med i media för att se vad som händer i innebandyvärlden.


Författare: Jonas Gustavsson