2009-05-08 18:05

”Ingen spelar dåligt med flit”

I den andra perioden mot Schweiz hade målvakten Jon Hedlund fullt upp med att freda det egna målet. Trots fem insläppta bollar var han periodens bäste svensk.

Det säger en del om Sveriges spel i den perioden.

– Man vet att det inte är någon som går ut och spelar dåligt med flit, och man vet att alla försöker bättra sig, så man försöker bara hålla emot så länge det går. Man vet att det kommer att lösa sig, menar Hedlund.

Du gjorde en del bra räddningar i andra perioden?
– Jag hade ett par bra räddningar, men samtidigt får jag ta på mig andra målet. Men visst, jag hade en del bra räddningar.

Varför blir det som det blir i mittperioden?
– Det är inte lätt. Vi leder med 7-0 i första, och mot de andra lagen har vi kunnat slappna av och ändå varit bättre, men det gick inte här, och när vi slappnar av så var de klart bättre än oss. Jag tycker att det framförallt handlar om aggressiviteten. Den kommer inte automatiskt, och när vi viker ner oss minsta lilla så faller den ner, och då stör vi inte dem tillräckligt och då får de utrymme att agera. I första får de inte låna bollen, i andra får de äga och spela upp ostört.

 
 
Jon Hedlund hade fullt upp med att freda sitt mål mot Schweiz.
Foto: Per Wiklund.


Jon Hedlund hade en del att göra i den första perioden också, men inte till närmelsevis så mycket som han hade i den andra. Att matchbilden förändras så dramatiskt som den gjorde mellan den första och andra perioden kan vara jobbigt för en målvakt.

– Det är klart att det är så. Man vänjer sig vid en matchbild och det är tufft när det ändras så snabbt, men det gäller att hålla sig varm och vara beredd.

I den tredje perioden så kontrollerar ni dock spelet?
– Vi får koll på dem igen och det känns ganska säkert. Jag vet inte hur många räddningar jag gör, men det var inte många svettiga. De fick skjuta utifrån och då ska jag ta bollarna, och det gjorde jag också.

Jon Hedlund startade mot Lettland och nu mot Schweiz, däremellan vaktade Andreas Beckius målet mot Danmark.

Vem som står i semifinalen är inte klart, men Hedlund har inga problem att spela match varje dag.

– En match per dag är inga problem. Jag har spelat distriktslags-SM och då kan det vara tre matcher per dag, och det sliter på knän och det mentala, men en match per dag är ingen fara alls, säger Hedlund.

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund