2009-05-29 13:42

Fortsatt satsning på domare

Att vara domare är en utsatt position oavsett idrott – och innebandyn är inget undantag. För innebandy.se berättar domarbasen Thomas Thim om hur satsningen på förbundsdomarna ser ut.

Till hösten kommer ett träningsläger att hållas för elitdomarna. Lägret, som kommer att hållas i Karlstad, är ett nytt grepp för att hjälpa domarna att utveckla sitt dömande.

– Vi kommer att coacha domarna under varje match och hjälpa dom att utveckla sitt eget dömande. Dessutom kommer fystester att genomföras under träningslägret, och lägret är också en fantastisk möjlighet att slussa in våra nya par i gruppen, säger Thomas Thim som är ordförande i domargruppen.

– Att mera handgripligen kunna utveckla de enskilda paren kommer förhoppningsvis leda till ännu jämnare prestationer under säsongen. Det handlar väldigt mycket om att kunna prestera och analysera sina prestationer och våga finna nya arbetssätt.

 

Foto: Bildbyrån.


Dessutom kommer det att skapas en grupp av domare som ska döma Elitserien till nästa säsong. En sådan grupp har funnits för SSL men inte för Elitserien.

Domargruppen för Elitserien kommer nästa säsong att bestå av sex domarpar och de kommer att prioriteras vid domartillsättningen på elitseriematcherna. De kommer sedan att kompletteras av domare som dömt damelit den gångna säsongen för att täcka upp alla matcher.

– Huvudproblemet har varit att vissa elitlag dömts av över tjugo domarpar under en säsong, och det gör att det blir svårt att hitta en bra jämnhet. Precis som på herrsidan kommer vi nu att arbeta med en utsedd grupp som ansvarar att döma i Elitserien. Vi får specialister som brinner för att döma daminnebandy, berättar Thim.

– Det kommer också att skapas en bättre konkurrenssituation vilket gör att de som är bäst kommer att döma matcherna. Det blir samma fokus på Elitserien som SSL och det tror jag blir ett lyft. De som är bäst lämpade dömer det som de är bäst lämpade för helt enkelt.

En annan aspekt som det arbetas med är rekryteringen av nya, unga och hungriga domare – men det är ett arbete som främst sker på distriktsnivå.

– Tittar man utifrån rekryteringsperspektivet så är det så att vi har haft svårt att få fram många unga domare, och distrikten jobbar intensivt med att underlätta rekryteringen, menar Thim.


Författare: Jonas Gustavsson