2009-05-15 10:27

Få förändringar i damlandslaget

Förbundskaptenen Jan-Erik Vaara har nominerat en landslagstrupp till ett träningsläger på Gotland i mitten av augusti. Det blir bara ett fåtal ändringar jämfört med den senaste truppen.

Mellan den 13 och 16 augusti kommer damlandslaget att ha ett träningsläger på Gotland, och nu börjar uppladdningen inför VM i Västerås på allvar.

Jämfört med den trupp som spelade Euro Floorball Tour i Chur, Schweiz, i april, så är det få förändringar. Totalt har fyra spelare bytts ut.

Målvakten Sandra Fredriksson, Kais Mora, har fått flytta på sig till förmån för Linnea Bergman, Balrog.

– Man kan säga att på målvaktssidan så är det väl de här tre namnen det handlar om. Det är en balansgång, men vi försöker bestämma oss för vilka två som ska vara med i VM, och detta är ett led i att få fram de två. Men det finns också andra kompetenta målvakter som knackar på dörren, så är det ju, menar förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

På backsidan får Anna Didriksson, Rönnby, kliva åt sidan till förmån för klubbkamraten Sanna Scheer.

– Vi får se vad det är för kombinationer och kunskaper som passar ihop med de andra i laget. Det ska bli roligt att se hur utvecklingen sett ut för Sanna under våren. Men det är inga stora förändringar vi gör, vi byter en av åtta backar.

Framåt har Jan-Erik Vaara plockat bort Moa Schilström, Dalen, och Camilla Nilsson, Pixbo.

– I Moa Schilströms fall är det inget underkännande i sig, hon gjorde ett bra intryck senast, men sedan krävs det lite mer erfaret virke när det närmar sig VM. Euro Floorball Tour var ett bra tillfälle för henne att testa på, och hon föll aldrig ur ramen, menar Vaara.

 

Hermine Dahlerus är tillbaka i landslaget. Foto: Bildbyrån.


Istället kommer Hermine Dahlerus, Balrog, och Stina Näktergal, Örnsköldsvik, in i truppen.

– Det här är inte spelare som vi inte trott på, utan det är spelare som vi har förhoppningar på, men konkurrensen har varit hård, menar Vaara.

Låg omsättning på spelare alltså.

– Det kan man säga, men å andra sidan har vi inte legat på latsidan för vi omsatte 34 spelare i landslaget den gångna säsongen, vilket är något mer än det brukar vara, säger Vaara och kommenterar om det är bra eller dåligt.

– Det är både och, men det är bra utifrån det faktum att det rör sig inom daminnebandyn och det finns många nya spelare med bra kvaliteter att testa. Det kan tyckas skakigt att så många spelare gått genom systemet, men vi jobbar inte bara kortsiktigt utan har hela tiden det långa perspektivet.

Under tiden på Gotland kommer landslaget också att spela en träningsmatch mot elitserielaget Endre.

– Man får alltid med sig något oavsett vad det är för motstånd, framförallt vilken ambition och motivation spelarna visar inför en sådan här uppgift. När det gäller det spelmässiga så kan det vara intressant att se hur vi reagerar på ett hårt träningsläger, säger Vaara och antyder att det kommer att bli hård träning under lägret.

– Inte lär det bli sol och bad inte.

Arbetet har givetvis VM i Västerås i december som fokus.

– Det handlar om att få till konstellationer som ska fungera ända fram till VM, och det gäller för individerna att hitta varandra. Mycket handlar om en social aspekt, att vi tillsammans kan hitta lösningar på olika saker, säger Jan-Erik Vaara.


Hela den svenska truppen 

Målvakter
Linnéa Bergman, Balrog B/S IK
Hanna Pettersson, Rönnby IBK

Backar
Malin Eriksson, IKSU
Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam IBK
Emma Lundmark, IBF Falun
Elin Reinestrand, Karlstad IBF
Anna Renström, IBK Dalen
Lisah Samuelsson, Balrog B/S IK
Sanna Scheer , Rönnby IBK
Frida Stenvall, IKSU

Forwards
Sara Bergström, Täby IS IBK
Hermine Dahlerus, Balrog B/S IK
Malin Dalbjer, IBF Falun
Josefina Eiremo, IKSU
Sandra Håkansson, Karlstad IBF
Helga Karlsson, Balrog B/S IK
Emelie Lindström, Balrog B/S IK
Stina Näktergal, Örnsköldsvik IBK
Elin Tjärnström, Örnsköldsvik IBK
Victoria Wikström, IKSU
Karolina Widar, Rönnby IBK
Anna Wijk, IKSU


Författare: Jonas Gustavsson