2009-05-26 09:13

”Eventen ska hela tiden utvecklas”

I helgen spelades Viking Line Cup i Falun. Det är en av världens största innebandyturneringar, och ett imponerande arrangemang. I år deltog 320 lag.

– Sex planer under samma tak, det är grunden i hela arrangemanget. Lugnet, som är Nordens största idrottsområde, har förutsättningar för att utöva 60 av de 70 idrotter som är med i RF, och det kan du inte göra någon annanstans i Norden, berättar idrottsarrangören Mats Andréasson som varit spindeln i nätet under cupen i Falun.

Viking Line Cup avgjordes i år för 13: e gången. Turneringen har som vanligt lockat många bra lag, och kvaliteten i de olika klasserna har varit hög.

Internationella inslag fanns också – mestadels från Norge och Finland. Med tanke på arrangemangets omfattning har det varit ett stort arbete med att ordna allt.

– Men det har fungerat bra, helt klart. Det har inte varit så många dalalag med, utan det är många utifrån och vi har haft drygt 5 000 personer här som inte är från Dalarna vilket kräver en hel del organisation, menar Andréasson.

Ifjol var det 350 lag, ser vi en nedgång?
– Det blir så per automatik eftersom vi inte låg i månadsskiftet mellan april och maj den här gången. Hade vi gjort det i år, som ifjol, tror jag att vi hade sett 400 lag i cupen.

Finns det utrymme för cupen att växa?
– Det finns det, men då måste det också till fler ställen att bo på. 400 lag kan man ha, men sedan vet jag inte om det finns plats för så många fler – om man inte skulle få till en bandyhall där man kan få in tre fullplaner i innebandy, eller något liknande.

 

Viking Line Cup spelades bland annat i FaluKuriren Arena, där bland annat IBF Falun huserar till vardags. Foto: Johanna Strid.


Mats Andréasson är en veteran i sammanhanget. Hans schema är intensivt. Viking Line Cup var hans tredje cup på sex veckor, och genom åren har han varit med och arrangerat 129 cuper i olika idrotter.

Utvecklingen är något som driver honom.

– I min värld är jag aldrig nöjd, utan jag vill hela tiden göra saker och ting bättre. Den gång man mot förmodan gör något perfekt så får man kanske lägga av med sådant här.

Att en cup handlar om så mycket mer än innebandy är Mats Andréasson också mycket medveten om, och det handlar om att skapa ett event, inte en innebandyturnering.

– Det handlar mycket om att se till att de som kommer hit trivs. Vi satsar mycket pengar på det.

Mer om Viking Line Cup


Författare: Jonas Gustavsson