En match från guldet - Innebandy.se
2009-05-10 10:30

En match från guldet

Det svenska landslaget har nått final i U19-VM i Åbo – och nu väntar sista hindret mot det tredje raka guldet, nämligen värdnationen Finland.

Sverige gjorde en stark insats mot Tjeckien i semifinalen, även om det var jämnt och tätt ända in på mållinjen. När lagkaptenen Kevin Lundgren smällde in 7-5 i slutskedet, var finalplatsen i hamn.

I finalen väntar värdnationen och rivalen Finland som besegrade Schweiz efter straffar i sin semifinal.

Tidigare under säsongen har nationerna mötts två gånger. I höstas vann Sverige med 5-3, och i våras, i Finnkampen, blev det svensk storseger med hela 17-4.

– Men de resultaten betyder absolut ingenting inför matchen idag, nu är det en helt ny match, menar förbundskaptenen Jan Gustafsson.

Båda lagen spelade alltså tuffa semifinaler under lördagen, och kanske kan Sverige ha en fördel att få lite längre vila inför finalen.

– Vi får lite mer vila, några timmar extra. Vi ligger också närmare i tid med våra rutiner eftersom vi startat alla våra matcher klockan fyra, nu vi får en timme mer vila än vad vi är vana vid. Finland får en kortare vila än vad de är vana vid eftersom de spelat sina matcher vid sju, så de får en större omställning i schemat.

Jan Gustafsson är givetvis segerviss inför finalen. Han tror på sitt lag och vet varför det kommer att bli ett tredje raka U19-guld.

– För att vi kommer att göra en fantastiskt bra match, säger Gustafsson.

Och om Finland också gör en fantastisk match?
– Då vinner vi, för att vi är lite grand bättre.

 
 
Jimmie Pettersson får chansen från start i finalen mot Finland. Foto: Per Wiklund.


Återigen blir det några förändringar i det svenska laget, och lagledningen fortsätter att alternera mellan målvakterna. Andreas Beckius, som storspelade i semifinalen, får kliva åt sidan, och Jon Hedlund får chansen mellan stolparna. 

– Det är som jag sagt, vi har två jäkligt bra målvakter. Jon har precis som Beckius gjort bra matcher. Jon har spikat igen mot Finland i två matcher tidigare under säsongen, och det ska han få göra igen, motiverar Gustafsson.

I övrigt får Jimmie Pettersson fortsätta som back i andrafemman. Han kom in i semifinalen när Martin Ojaniemi tvingades kliva av efter att ha fått en smäll. Ojaniemi är friskförklarad, men får inte tillbaka sin plats i laget.

– Vi har gjort ett skifte där, Jimmie gick in och gjorde väldigt bra ifrån sig igår och ska därför få fortsätta, menar Gustafsson.

Rickard Hessmer var inte ombytt mot Tjeckien men det kommer han att vara mot Finland. Han inleder dock på bänken, vilket betyder att Wilmer Viinamäki fortsätter i andrafemman.

– Vi vet inte om Hessmer håller i en hel match. Han blir en joker för oss. Wilmer spelade bra igår så den femman ska också få fortsätta tillsammans.

Sveriges lag i finalen:

Målvakt
Jon Hedlund

Förstafemman
Niclas Eriksson
Mattias Ljunggren
Niklas Winroth
Kevin Lundgren
Henrik Stenberg

Andrafemman
Jimmie Pettersson
Daniel Thorsson
Rikard Eriksson
Victor Andersson
Wilmer Viinamäki

Tredjefemman
Tim Wiklund
Martin Andersson
Jonas Ågren
Bobby Edberg
Emil Julkunen

Bänken
Andreas Beckius
Martin Ojaniemi
Mattias Norman
Rickard Hessmer

Live-stream: Sverige - Finland

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund