2009-05-06 18:30

Back för första gången

Rickard Hessmer gjorde inte bara två mål i premiärmatchen mot Lettland, han fick också för första gången i karriären testa på att spela back.

Det var i den tredje perioden som förbundskaptenen Jan Gustafsson valde att ändra om i formationerna och lufta bänkspelarna, och då hamnade Hessmer på en backplats.

– I den tredje perioden fick jag chockerande nog spela back, men det gick bra det också, säger en glad Hessmer.

Men det var första gången du spelade back?
– Ja, de var det faktiskt. Jag blev chockad när de sade att jag skulle spela back, men det var bara att gå in och försöka göra det så bra som möjligt. Det var okej, jag gjorde inga större misstag. Man har bra spelare runt omkring sig så det är inte så svårt.

Är det en ny storback i görningen?
– Det vet jag inte (haha).

 

Rickard Hessmer hann med mycket mot Lettland: Både att göra två mål och spela back för första gången. Foto: Per Wiklund.


Innan uppdraget som back hade Hessmer - som också utsågs till matchens lirare - nätat två gånger om i den andra perioden. Först avslutade han snyggt ett två-mot-ett-läge där han blev serverad av Victor Andersson, och sedan sprätte han också in en målvaktsretur.

Just det sistnämnda målet var synonymt med Sveriges målkavalkad– man dominerade i det fysiska spelet.

– Vi är ett lite större och tyngre lag, och det såg man också i matchen. Då vinner man närkamperna framför mål, och när vi spelar bra och får många skott så blir det också returer och då gäller det att vara där och hugga, säger Hessmer.

Under säsongen har forwarden spelat i SSL-nykomlingen Mullsjö som efter kvalspel fick lämna högstaligan efter blott ett år. Att spela i en nykomling som får kämpa om varje poäng är stor skillnad jämfört med att spela i ett spelglatt landslag.

– Ja, det är det. Det var vår premiärsäsong i Mullsjö, och man får räkna med att spela mycket defensivt som nykomling. Här för vi spelet i 60 minuter och man spelar med 20 av Sveriges bästa spelare födda i början av 90-talet, så visst är det skillnad.

Det kanske man inte får fråga – men är Sverige bättre än Mullsjö?
– Det vet jag inte, vi har aldrig mötts (haha).

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund