2009-05-08 18:10

Assistkungen blev målskytt

Sverige gjorde 44 mål på två matcher – Victor Andersson assisterade till sju, men gjorde inga själv. Istället kom islossningen mot Schweiz.

Storvretaforwarden hann med sin åttonde assist i turneringen då han spelade fram Rickard Hessmer till 4-0 i den första perioden mot Schweiz, men sedan kom äntligen första målet i turneringen.

Andersson skickade in 5-0-målet, och gjorde sedan också 8-2 och 10-5 av bara farten, och han blev också utsedd till matchens lirare.

– Målen var ganska lika, men trean var nog viktigast, för de hade bra energi i deras lag och det kändes lite som ett avgörande mål, säger Victor.

Två matcher utan mål, men nu lossnade det?
– Så blev det till slut. Jag och Rickard Hessmer fick byta lite roller.

Varför blev det så?
– Det var jag som fick lägena helt enkelt, innan har jag varit ute på sidan och fått spela in till Hessmer. Nu fick jag chanserna helt enkelt.

 

Victor Andersson fick målskyttet att lossna mot Schweiz, och blev också matchens lirare. Foto: Per Wiklund.  


Just Andersson och Hessmer, som spelar tillsammans med Rikard Eriksson, har varit effektiva tillsammans i hela turneringen, även om Victor alltså väntat med att göra mål till match nummer tre.

Men det är inget som har bekymrat honom.

– Nej, verkligen inte eftersom vi har spelat så bra. Vi är ett lag och andra har gjort mål, och jag har ändå känt mig delaktig. Jag tycker att jag har dragit mitt strå till stacken.

Ser du dig själv som en passningsläggare eller målskytt?
– Jag brukar vara lite både och, jag brukar inte säga att jag är något av det. Oftast brukar jag göra ett mål och en assist, lika mycket av båda. Det var bara nu som det blivit många assist.

Sverige slappnade av i den andra perioden mot Schweiz – efter en ordentlig urladdning i den första perioden som man alltså vann med hela 7-0.

– Vi räknade med att allt skulle komma av sig självt i den andra perioden, vi gjorde inte allt till 100 % och då fick vi veta hur bra Schweiz verkligen är. Vi gjorde en grym förstaperiod och gjorde dem dåliga, men sedan släppte vi in dem.

Ni fick er en tankeställare?
– Vi kommer ner lite mer på jorden och känner att vi inte är världsmästare än. Vi måste kriga för det.

Text: Jonas Gustavsson
Foto: Per Wiklund