Finskt brons med ett nödrop - Innebandy.se
2008-05-11 14:55

Finskt brons med ett nödrop

Efter stora problem lyckades Finland vinna bronsmatchen i damernas U19-VM. Hemmanationen Polen besegrades med 4-3, men Finland var ytterst nära att för första gången någonsin lämna ett innebandymästerskap utan medalj.

Inför den tredje perioden var ställningen 3-3, och stämningen var högljudd i den lilla hallen i Wolstyzn. Drygt tre minuter in på slutperioden tilldömdes Polen en straff, men missade. De lyckades heller inte utnyttja den påföljande utvisningen.

Matchen avgjordes i stället med elva minuter kvar. Då snärtade Ella Alanko in ett skott i krysset från ganska dålig vinkel på vänsterkanten. Ett tröttkört polskt lag lyckades inte skapa några klara målchanser under resten av matchen. När slutsignalen gick firade lättade finskor som om de vunnit VM-guld.

För Polen var fjärdeplatsen ändå en enorm framgång, och med facit i hand kommer uddamålsförlusten mot stormakten Finland säkert att uppgraderas.

För Finlands del  var det knappa bronset förmodligen en väckarklocka för översyn av ungdomsverksamheten. Efter två raka silver var årets finska lag svagt med tydliga brister i teknik och motivation.

Bronsmatchen dömdes av svenskorna Sofia Sandén och Caroline Norlin. Duon följde därmed upp sin succéartade internationella debut vid dam-VM i Danmark för ett år sedan. Sandén och Norlin dömde fem matcher under U19-VM, bland annat bronsmatchen och semifinalen Schweiz-Polen.

Sofia Sandén och Caroline Nordin gjorde en ny stark VM-insats.

 


Författare: Micael Fasth