2017-06-13 06:12

Malin Larsson: Förebilder ger flera damdomare


Foto: Per Wiklund

Hon har dömt innebandy på förbundsnivå i åtta år. Och Malin Larsson vet att hennes yrke är viktigt – bland annat för framtidens domare.
- För att få fler tjejer att börja döma och för att behålla befintliga damdomare så krävs det att det finns kvinnliga domarpar i de högre divisionerna, säger hon.

Malin Larsson är en av tolv deltagare i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder i år. Till vardags dömer hon innebandy på förbundsnivå tillsammans med Linn Saveman (även hon med i nätverket), och Larsson är väl medveten om hennes betydelse i rollen som domare.

- Helt klart behövs det flera tjejer och kvinnor inom domarkåren, då majoriteten av domarna i dagsläget är män. För att få flera tjejer att börja döma och för att behålla befintliga damdomare så krävs det att det finns kvinnliga domarpar i de högre divisionerna, så att de yngre tjejerna ser att det faktiskt går att döma högt upp även som tjej. Inom alla områden är det viktigt med någon eller några att se upp till. Då jag och Linn gick upp på förbundsnivå hade vi några damdomarpar att se upp till och "ta rygg" på, några som visade oss att det var möjligt att döma högt upp även som kvinna, säger Malin Larsson.

Sedan säsongen 2008/09 har Larsson och Saveman dömt på förbundsnivå. De flesta matcherna är i allsvenskan, men paret har också gjort några SSL-matcher. Och att de har varit med så länge hjälper dem, när de är ett av få dampar.

- I dagsläget anser jag inte att jag och min kollega blir bemött på något annat sätt än våra manliga kollegor. Men då har vi varit med i ganska många år och byggt upp vårt varumärke. De flesta lag har träffat oss tidigare och känner till vår produkt. 

Larsson medverkar i år i nätverket för kvinnor inom innebandyn, där hon hoppas få nya bekantskaper och andra perspektiv på sporten.

- Så länge det inom innebandyn finns en ojämnvikt mellan könen tycker jag att det här nätverket har ett syfte. Det är bra att förbundet lyfter jämställdhetsfrågan. Att det sedan leder till att vi som deltar kan utbyta erfarenheter och kunskap med varandra är en bonus. Det är dessutom kul att få lära känna alla des här fantastiska kvinnorna som finns inom innebandyvärlden och att få ta del av den samlade kompetensen.


Författare: Anton Rosenblad