2017-06-01 06:49

Johansson vägrar vika sig - växer av kritiken


Jenny Johansson i matchtröjan. Foto: Privat

Jenny Johanssons ålder har ibland bromsat henne i innebandysammanhang. Men det har inte hindrat henne – tvärtom.
- Det har lärt mig att stå upp för mig själv, utstråla säkerhet och agera med pondus, säger hon.

19-åriga Jenny Johansson är en av tolv deltagare i årets nätverk #IBkvinnorleder. Efter en korsbandsskada började hon satsa mer på en ledarkarriär inom innebandyn. Men det är inte alltid lätt när man bara är, som hon ibland upplever det som att hon blir sedd, ”en liten tjej”.

- Jag upplever inte att jag har blivit åsidosatt på grund av att jag är kvinna. I stället har det varit svårt att slå sig fram för att jag alltid har ansetts vara för ung. Det har varit svårt att få respekt för vad kan jag veta, jag är ju bara ”en liten tjej”. Det har lärt mig att stå upp för mig själv, utstråla säkerhet och agera med pondus. Jag har många tankar, värderingar och idéer som jag gärna delar med mig. Teoretiskt sett är jag väldigt duktig och mogen i min spelstil, och det har gjort mig aktuell för ledaruppdrag i olika former, säger Johansson och fortsätter:

- Dock finns det givetvis människor, främst föräldrar, som reagerar på min ålder. Testar mig, ber mig förklara syftet, hur jag tänker. Som att jag hela tiden måste bevisa mig värdig rollen jag har fått.

Johansson poängterar att stödet från tränarna genom åren, och även hennes mamma, har varit otroligt viktigt.

- Deras förtroende till mig har gjort att jag är där jag är som människa och ledare.

Johansson är med i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder, som främjar kvinnors roll inom innebandyn. Hon har varit ledare på Sweden Floorball Youth Camp, men hon är medveten om att hon är en rookie i sammanhanget. Det är dock ingen nackdel, menar hon.

- Då jag är yngst har jag inte så mycket att komma med vad gäller erfarenhet. Jag försöker bidra med vad jag kan, mina värderingar och nytänkande lösningar. Ofta blir man så fokuserad på ett problem att man inte kan se det från andras synvinklar, därför hjälper vi varandra att hitta olika tillvägagångssätt för att komma vidare och bygga stabilitet inför framtiden.


Författare: Anton Rosenblad